Cătina, un aliat pentru piele - Naturitas Advice
Cătina este perfectă pentru regenerarea pielii și protecția împotriva radiațiilor ultraviolete. Hidratează, oferă elasticitate și îmbunătățește calitatea pielii, conferindu-i un aspect radiant. Din acest motiv, este folosit ca ingredient în diferite produse cosmetice. În plus, a fost utilizat în mod tradițional pentru vindecarea rănilor și tratamentul problemelor pielii.
Denumiri diferite
Se mai numește cătină. Denumirea sa științifică este hippophae rhamnoides. Termenul grecesc „hipofe” înseamnă hrană pentru cai, deoarece fructul acestei plante a fost consumat pe scară largă de cai, care, datorită acesteia, au obținut un strat strălucitor și chiar își recapătă vederea, în caz de orbire. Și conform legendei, a fost mâncarea preferată a calului mitologic Pegas.
Tipul plantei
Arbust spinos, cu frunze argintii pe partea inferioară și fructe galben-portocalii, aparținând familiei Eleagnáceas.
Originea și istoria
Este originar din Asia și de coasta atlantică europeană. Primul tratat care descrie această plantă datează din secolul al VIII-lea și a aparținut medicinei tradiționale din Tibet, a evidențiat capacitatea sa de a tonifica yinul și de a întări yang-ul. În trecut, a fost folosit frecvent pentru combaterea scorbutului, datorită conținutului ridicat de vitamina C. Armata lui Genghis Khan a băut sucul acestei plante pentru a-și crește energia și și-a folosit uleiul ca vindecare a rănilor. În secolul al XX-lea, Rusia a început să efectueze studii cu privire la proprietățile medicinale ale cătinei, care au fost atât de pozitive încât sucul fructelor sale a fost luat în spațiu pentru a servi drept nutrient pentru cosmonauții ruși și pentru a le mări puterea și rezistența. După catastrofa de la Cernobîl, a fost folosită pe scară largă, pentru a trata arsurile și efectele radiațiilor.
Habitat
Această plantă se găsește în vestul și nordul Europei, Caucaz și Asia Centrală. Se găsește în număr mare în Anglia, Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Lituania, Rusia, Siberia, Mongolia, Tibet și China.
În Europa crește pe soluri nisipoase lângă râuri sau plajă (de aceea este cunoscut și sub numele de cătină), cum ar fi dunele Canalului Mânecii sau malurile Rinului. În Asia, de obicei crește în zonele semi-aride.
Principii active
Cea mai utilizată parte în medicina pe bază de plante sunt fructele (fructele de pădure), foarte hrănitoare și antioxidante. Acestea conțin o cantitate mare de vitamina C (de 20 de ori mai mare decât citricele), pe lângă vitaminele E, K și mai multe din complexul B (B1, B2, B5, B9, B12), minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, seleniu), 18 aminoacizi, carotenoizi (beta caroten, licopen, luteină și zeaxantină), flavonoide (quercetină, kaempferol), fitosteroli și acizi grași, cum ar fi linolenic (Omega 3), linoleic (Omega 6), oleic (Omega 9)) și palmitoleic (Omega 7). Acesta din urmă este foarte greu de găsit într-o altă plantă.