Ulei esențial de trandafir Contraindicații, efecte secundare, beneficii și utilizări
Indice articol

Ce este uleiul esențial de trandafir?
Uleiul esențial de trandafir este un tip de ulei care se extrage din petalele trandafirilor, aceste petale pot fi de diferite tipuri, cele mai utilizate sunt cele de rosa damascena și rosa centifolia.
Uleiul de trandafiri este unul dintre cele mai apreciate din lumea produselor cosmetice, deoarece conține un număr mare de proprietăți benefice pentru organism. Acest ulei poate fi un afrodisiac, relaxant, antiinflamator și multe altele, deoarece are și diverse proprietăți terapeutice.
Printre cele mai populare utilizări se numără tratamente pentru reducerea vergeturilor, celulita, prevenirea ridurilor, regenerarea țesuturilor și detoxifierea pielii.
Originea uleiului esențial de trandafir
Uleiul esențial de trandafir provine din Bulgaria, unde procesul de distilare cu abur a fost folosit pentru a extrage această componentă din petalele de trandafir. Ulterior, utilizarea sa s-a răspândit în întreaga lume datorită popularității pe care a luat-o produsul și astăzi îl putem obține în aproape orice magazin de cosmetice sau magazin de produse naturiste.
Istoria uleiului esențial de trandafir
Istoria trandafirului ca plantă este foarte largă, deoarece există o serie de tradiții în jurul acestei flori care datează de mii de ani. Floarea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri ca ingredient pentru tratamentele de înfrumusețare, ca și remedii și ornamente.
Astăzi, uleiul esențial de trandafir este încă o parte importantă a multor tradiții, dar este utilizat în principal în produsele de înfrumusețare, precum și în parfumuri și alte produse care necesită un parfum dulce, moale și plăcut.
Caracteristicile uleiului esențial de trandafir
Uleiul esențial de trandafir se caracterizează prin faptul că este un lichid cu miros ușor și provocator, motiv pentru care este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale din lume, deoarece parfumul său produce dorință, vitalitate, crește stima de sine și într-un anumit mod motivează apetitul sexual.
Denumire științifică a uleiului esențial de trandafir
Uleiul esențial de trandafir nu are nicio denumire științifică, deoarece este un produs al cărui nume nu se schimbă. În orice caz, denumirea științifică a tipului de trandafir din care a fost extras uleiul ar putea fi obținută, dar nu există un nume științific care să se refere la ulei ca produs pur.
Compoziția chimică a uleiului esențial de trandafir
În primul rând, trebuie menționat faptul că există două specii de trandafiri din care se extrage uleiul, una dintre ele este trandafirul de damasc sau trandafirul de damasc, iar celălalt este trandafirul centifoliei, care se cultivă în Franța, Maroc și Egipt.
În ambele tipuri de trandafiri, putem obține compuși chimici diferiți, dar cei care apar mai regulat sau într-un mod comun sunt: eugenol, benzaldehidă, geraniol, alcool fenetilic, limonen, paracymene, citronelol, farnesol, alcool benzilic și mulți alții.
Cu toate acestea, compușii care conferă mirosului caracteristic uleiului de trandafir sunt beta-damascenona și oxidul de trandafir. Cantitatea primului compus este ceea ce se ia ca măsură a calității uleiului de trandafir, adică cu cât se obține mai multă beta-damascenonă, este un ulei de puritate și calitate mai mare.
Cum se extrage uleiul esențial de trandafir?
Procesul de extragere a uleiului de trandafiri este extrem de complex, deoarece necesită mai multe procese și o cantitate cu adevărat incredibilă de flori. Cei care se dedică producției acestui ulei au un proces atent conceput, astfel încât rezultatul să fie un ulei de calitate și nu un produs dizolvat.
Uleiul este obținut printr-un proces de extragere a esenței florii folosind diferiți solvenți, deoarece hidrodistilația nu este cea mai propice metodă de extragere a uleiului esențial dintr-un trandafir. Când utilizați o distilare obișnuită cu abur, ceea ce obțineți este o apă distilată în locul uleiului esențial.
Din acest motiv, uleiul de trandafir este un produs oarecum scump și foarte solicitat. Prețul său poate fi mărit datorită cantității de flori care sunt folosite pur și simplu pentru a produce o sticlă mică.
Doza recomandată de ulei esențial de trandafir
Nu există nicio doză determinată de un expert care să ne spună cât de mult ulei de trandafir putem folosi, dar fiind conștienți trebuie să considerăm că nu trebuie să fim excesivi odată cu implementarea acestuia, deoarece tot ceea ce este în exces poate cauza probleme.
În cazul uleiului de trandafir, este un produs de uz superficial și, prin urmare, este posibil să nu percepem nicio problemă cu doza. Dar, în primul rând, trebuie să evaluăm reacția corpului nostru, dacă nu prezentăm niciun fel de disconfort precum mâncărime sau roșeață, putem folosi produsul fără probleme și ar fi indicat să-l folosim o dată sau de două ori pe zi și întotdeauna curățați pielea la sfârșitul tratamentului.
Principiile active ale uleiului esențial de trandafiri
Principiile active ale uleiului de trandafiri sunt cele care provin din puterea pe care o au anumite compuși chimici asupra corpului sau a corpului persoanei. Adică, toți compușii chimici pe care i-am menționat mai sus, precum eugenolul, alcoolul benzilic, geraniolul, alcoolul fenetilic, parazimena și alții, sunt cei care acționează ca principiile active care fac din acest ulei un produs cu multe beneficii.
Unul dintre cele mai remarcabile principii active este cel care este responsabil pentru furnizarea aromei atât de caracteristice acestui ulei, care este beta-damascenona.
Beneficiile și proprietățile uleiului esențial de trandafir
Uleiul de trandafiri are proprietăți diferite, care pot fi foarte diverse, dar fiecare este foarte important și aduce un beneficiu corpului nostru de care trebuie să știm să profităm. Unele dintre proprietățile acestui ulei sunt:
- Are proprietăți regenerative. Acest lucru îi permite să reducă problemele pielii, cum ar fi ridurile, urmele de acnee, vergeturile, celulita și altele.
- Este un detergent excelent și poate detoxifica organismul.
- Funcționează ca un sistem digestiv, poate ameliora deranjul stomacului și poate controla apetitul.
Este bun pentru păr, cum se folosește?
Uleiul de trandafiri are calități foarte benefice pentru piele, dar acest lucru nu implică faptul că potențialul său de a îmbunătăți alte aspecte ale corpului, cum ar fi părul, nu poate fi valorificat. Puterea regenerativă a acestui ulei ne poate ajuta să hrănim sănătatea scalpului și acest lucru, la rândul nostru, face ca părul nostru să pară mai fin, strălucitor, ușor de manevrat și puternic.
Pentru a folosi ulei de trandafir pe păr, aplică doar câteva picături pe întregul scalp, masează-l, lasă-l să acționeze cel puțin 20 de minute, apoi clătește-ți părul normal. Efectuați acest tratament o dată pe săptămână și veți observa îmbunătățirea părului.