Ulei de palmier, de asemenea, în produse cosmetice

Ana Soteras | MADRID/EFE/ANA SOTERAS Joi 11.05.2017

asemenea

Uleiul de palmier nu este doar cel mai utilizat de industria alimentară și cel mai dăunător sănătății cardiovasculare, ci este, de asemenea, o componentă a multor produse cosmetice. Funcția sa este aceea de emolient care înmoaie pielea uscată sau deshidratată și nu este dăunătoare deoarece nu este absorbită până la atingerea sângelui

O altă caracteristică a uleiului de palmier din produse cosmetice este că, datorită compoziției sale chimice și a conținutului de acizi grași saturați, utilizarea sa ca texturizant este destul de obișnuită, deoarece oferă puțină untuozitate țesutului pielii.

Regulamentul european privind utilizările cosmetice (1223/2009), care a intrat în vigoare în iulie 2013, definește un produs cosmetic ca fiind „orice substanță sau amestec destinat să fie pus în contact cu părțile superficiale ale corpului uman (epiderma, sistemul de păr și capilar, unghiilor, buzelor și organelor genitale externe) sau cu dinții și membranele mucoase bucale cu scopul unic sau principal de a le curăța, parfumându-le, modificându-le aspectul, protejându-le, menținându-le în stare bună sau corectând mirosurile corpului ".

Prin urmare, niciun ingredient utilizat în producția de produse cosmetice (activ, inactiv, conservant, parfum, ...) nu poate fi absorbit prin piele și să ajungă în sânge, astfel că acțiunea este limitată la epidermă sau dermă, explică María Jesús Lucero, profesor de dermofarmacie la Facultatea de Farmacie a Universității din Sevilla, cu experiență în cercetarea produselor cosmetice.

„Riscul uleiului de palmier din produsele cosmetice asupra sănătății consumatorilor este zero, deoarece nu va fi absorbit dincolo de piele”, spune expertul.

Cu toate acestea, atunci când uleiul de palmier ajunge la sângele nostru prin alimente, fiind bogat în acizi grași saturați precum palmitic, lauric și miristic, acesta afectează nivelul colesterolului și, prin urmare, sănătatea cardiovasculară. Dar, în ciuda faptului că sa dovedit nesănătos, în Europa nu există restricții pentru utilizarea sa în sectorul alimentar.

Un ulei, provenit din palmierul Elaeis Guineensis, care nu este cumpărat în supermarketuri, dar face parte din compoziția multora dintre alimentele ambalate sau procesate oferite de industria alimentară și astfel apare pe etichetă care trebuie să specifice ce tip de ulei vegetal este.

„Nimic nu se va întâmpla cuiva consumând din când în când produse cu grăsime animală sau ulei de palmier, dar dacă o facem în fiecare zi și în cantități mari putem avea probleme pe termen mediu și lung cu colesterolul din sânge și bolile de inimă. sistem ”, explică Rafael Garcés, cercetător la Institutul de Grăsime al Centrului Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC) din Sevilla.