Proprietăți de ulei de cătină - Blog Casa Pià

blog

Cătina sau cătina (Hippophae rhamnoides L. subsp. Rhamnoides) este un arbust sau copac mic, din familia Elaeagnaceae distribuit în mod natural în Eurasia. În ultimele decenii a fost cultivat în multe țări din Asia, America de Nord și de Sud și Europa, nu numai pentru capacitatea sa de a conserva solul și apa, ci și pentru fructele sale de culoare galben-portocaliu izbitoare, cu o aromă acidă și astringentă. valoare nutritionala. Boabele sunt bogate în vitamine (B, C, E și K), flavonoide, carotenoide, tocoferoli și mulți compuși volatili 1 .

Cătină sau ulei de cătină

Atât semințele, cât și părțile moi ale boabelor (pulpă/coajă) prezintă cantități mari de ulei. Conținutul mediu de compuși lipofili bioactivi este: fitosteroli (până la 23 g/kg de ulei de semințe și până la 29 g/kg de pulpă/ulei de coajă), tocoferoli și tocotrienoli (până la 2,9 g/kg de ulei de semințe). și până la 1,8 g/kg de ulei de celuloză) și carotenoizi (până la 3,5 g/kg de ulei de celuloză). În general, în produsele utilizate în suplimentele alimentare și cosmetice, se folosește uleiul obținut din semințe și din întregul fruct: pulpă/coajă.

Uleiul obținut din semințe și pulpă/coajă are o compoziție variabilă în funcție de subspecie, momentul recoltării și condițiile climatice și geografice variate 2. În timp ce uleiul de semințe conține cantități mari de acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul linoleic (C18: 2n-6) (30-40%) și acidul α-linolenic (C18: 3n-3) (20-35%), pulpa/uleiul de coajă este bogat în acid palmitoleic (C16: 1n-7) (16-54%), cunoscut și sub numele de omega-7 și acid palmitic (C16: 0) (17-47%). Este interesant de evidențiat raportul 3 dintre acidul linoleic (omega-6) și acidul α-linolenic (omega-3), apropiindu-se de 1: 1 optim. De asemenea, a fost descrisă prezența acidului cis-vaccenic 4. .