Uleiul de cocos, bun sau rău pentru sănătatea ta Viața potențială
ulei de cocos A câștigat popularitate în ultimii ani pentru pretinsele sale beneficii de sănătate și gestionare a greutății și ca produs cosmetic pentru îngrijirea părului, pielii sau unghiilor. Cu toate acestea, în același timp, au apărut voci împotriva acesteia care chiar l-au marcat ca otravă pură. Să vedem la ce se datorează controversa.
Vocile împotriva uleiului de cocos provin de la cei care promovează ipoteza lipidelor susținută de American Heart Association, potrivit cărora grăsimile saturate sunt un factor de risc pentru sănătatea cardiovasculară. Această idee a început în anii '60 ai secolului trecut, s-a stabilit la începutul anilor '70 și de atunci am tras ideea că grăsimile, și în special grăsimile saturate, sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră și în special pentru sănătatea cardiovasculară.
Cu toate acestea, există studii științifice, dintre care unele au ieșit deja la iveală la acel moment, care nu sunt de acord cu această teorie, deoarece această asociere nu a fost pe deplin demonstrată și au existat probabil factori genetici, dieta în ansamblu și stilul de viață al femeilor. care au fost studiați care a denaturat rezultatele. Pe de altă parte, uleiul de cocos nu a fost inclus în studiile care au fost utilizate pentru a susține recomandarea de a elimina grăsimile saturate din dietă și de a le înlocui cu grăsimi vegetale nesaturate.
Proprietățile uleiului de cocos
Sunt studii științifice, după cum vom vedea mai târziu, ce arată efectul benefic al uleiului de cocos în sănătate în general și sănătate cardiovasculară în special.
Uleiul de cocos a fost prezentat ridica nivelurile de colesterol HDL, așa-numitul colesterol bun, care se numește astfel deoarece este un protector cardiovascular și reduce nivelurile de așa-numitul colesterol rău, Colesterol LDL. Cu toate acestea, au existat și studii care arată că uleiul de cocos are efectul opus.
Toate aceste contradicții ale proprietăților uleiului de cocos ne conduc la concluzia că sunt necesare mai multe studii, Pe de o parte, trebuie luați în considerare alți factori, cum ar fi tipul de ulei de cocos utilizat, indiferent dacă este ulei de cocos virgin sau este un ulei rafinat sau hidrogenat; partea de ulei de nucă de cocos inclusă în dietă, dacă sunt acizi grași cu lanț mediu care au efect cardioprotector sau acizi grași cu lanț lung; și contextul dietei, din nou.
La șobolanii de laborator, uleiul de cocos, în special cele două componente ale acestuia ( acidul miristic si acid lauric), au arătat că au o efect protector al sindromului metabolic, care este acest set de boli care includ hipertensiune, supraponderal, diabet și niveluri colesterol ridicat și trigliceride în sânge. Când acești șobolani au luat aceste componente ale uleiului de cocos ca parte a dietei, nivelurile tensiunii arteriale, greutății, glicemiei (sau ce este același: nivelul zahărului din sânge) au fost reduse și, de asemenea, au îmbunătățit funcția inimii și funcția ficatului.

Ce este uleiul de cocos?
Uleiul de nucă de cocos (și ne referim în acest post la uleiul de cocos virgin pur, la care nu se elimină sau se adaugă nimic) este grăsimea care se obține din presarea la rece a cărnii albe de nucă de cocos. Acest ulei este compus din 90% grăsimi saturate și într-o 10% pentru grăsimi nesaturat .
Uleiul de cocos este alcătuit din 90% grăsimi saturate sau fire întinse de lanțuri mai scurte sau mai lungi de atomi de carbon. Se numeste acizi grași cu lanț mediu celor care au între 6 și 10 atomi de carbon, și acizi grași sau trigliceride cu lanț lung cele care conțin între 12 și 18 atomi de carbon.
Grăsimile saturate din uleiul de cocos sunt 75% acizi grași cu lanț mediu, numiți și acizi MCT, care corespund acronimului în limba engleză pentru trigliceride cu lanț mediu. Este posibil să vi se pară familiare, deoarece există un tip de ulei de nucă de cocos comercializat ca Ulei MCT sau ulei MCT, si acum știi de unde vine numele.