Ulei de parafină Proprietăți și beneficii 【Opinii 2019】
Parafina este o hidrocarbură lichidă care este derivată din petrol, principala sa caracteristică este că nu are niciun tip de miros sau gust. Există mai multe forme în care poate fi găsit, fie el lichid, gel sau bloc, are aproape aceleași proprietăți caracteristice, cu toate acestea, forma sa uleioasă este cea mai cunoscută. Uleiul de parafină se obține prin expunerea parafinei la temperaturi ridicate.

Acest produs este alcătuit dintr-un grup de hidrocarburi alcanice, dintre care primul din serie este cunoscut sub numele de metan, care este cea mai mică și simplă moleculă de parafină, iar în condiții ambientale nu este nici lichid, nici solid, ci gazos. Pe de altă parte, ceara de parafină este solidă și este una dintre cele mai grele, deoarece are mai mult de 20 de atomi de carbon. Parafina în stare lichidă conține cei mai grei alcani și primește nume precum flimol, albolină sau saxol.
Descoperitorul acestor substanțe parafinice a fost Carl Reichenbach în secolul al XIX-lea, care a stabilit că sunt hidrocarburi derivate din petrol și pentru fabricarea lor, petrolul și cărbunele sunt necesare ca materii prime. Pentru a obține parafină la nivel industrial, pașii generali sunt:
- Distilare.
- Obținerea de uleiuri grele.
- Cristalizare.
- Separarea prin diferite metode, cum ar fi centrifugarea sau filtrarea.
Acest proces se desfășoară de obicei în rafinării, unde se efectuează cele mai sofisticate și actualizate proceduri, cum ar fi cracarea termică.
Având în vedere faptul că uleiul de parafină este utilizat pe scară largă în industrie, vom explica în detaliu din ce constă și care sunt proprietățile sale.
Ce este uleiul de parafină?
Uleiul de parafină este obținut ca un derivat al petrolului, este cunoscut și ca kerosen sau parafină lichidă și este o hidrocarbură care este utilizată în multe sectoare, cum ar fi medicina și produsele cosmetice, care profită de acesta în procesele lor datorită următoarelor sale caracteristici:
- Este un hidratant magnific când este în stare lichidă.
- Deoarece este inodor, puteți adăuga parfumuri sau parfumuri plăcute, în funcție de utilizarea intenționată.
- Deoarece este un produs total transparent, este foarte convenabil deoarece poate fi amestecat cu alte substanțe fără a-i afecta aspectul.
- Pe lângă textura sa uleioasă, acest compus nu conține nicio aromă.
Kerosenul a fost obținut prima dată prin distilare în Canada de către geologul Abraham Gesner în 1807, mai târziu un secol mai târziu, un om de știință și chimist polonez pe nume Ignacy Lukasiewicz, a descoperit metoda de rafinare a acestui ulei.
Există uleiuri de parafină lichide care au fost obținute din alte surse, cum ar fi balene, cărbune și țiței. În prezent, parafina lichidă se obține din distilarea țițeiului, din care se obține acest produs bogat în hidrocarburi ca subprodus.
În zilele noastre, poate fi găsit cu ușurință în stare lichidă sau cumpărat și în blocuri solide sau margele de gel, iar pentru a-l utiliza este încălzit pentru a-i oferi diferite aplicații.
Utilizări de ulei de parafină
După cum am menționat, uleiul de parafină este utilizat pe scară largă în multe aplicații industriale și alte aplicații în medicină și acasă.
Uleiul de parafină în terapii
Uleiul de parafină este utilizat pe scară largă de către specialiștii medicali și terapeuții fizici, pentru a încălzi o parte a corpului cu mâinile lor. Când mâinile sunt scufundate într-o cadă care conține ulei de parafină, țesuturile mâinii sunt încălzite, profitând de aceasta pentru a supune pacientul la o sesiune de terapie mai eficientă.
În același sens, uleiul de parafină este, de asemenea, utilizat ca tratament complementar al pielii. În aceste cazuri, corpul este înfășurat în ulei fierbinte și periat uscat folosind o metodă de periere japoneză. După îndepărtarea pielii moarte, se pune o ceară hidratantă pentru a hidrata și hrăni stratul de piele deteriorat.
Ulei de parafină pentru suspensii
Uleiul de parafină este utilizat în mod obișnuit pentru conservarea unor substanțe instabile. În procedurile în care o substanță este suspendată într-o bază uleioasă, ingredientele sunt protejate astfel încât suspensia să nu se descompună. Aceste informații sunt de obicei furnizate consumatorului, deoarece este ceva ce nu toată lumea știe, totuși, dacă nu sunt luate dispozițiile corespunzătoare, suspensia chimică care conține ulei se poate defecta în timp. Din acest motiv, etichetele produselor trebuie citite pentru a identifica datele de expirare.