Argan, uleiul a o mie de virtuți

mariola | RABAT/EFE/FÁTIMA ZOHRA BOUAZIZ Marți 08.01.2013

argan

Uleiul de argan este un fel de comoară pentru virtuțile sale nu numai cosmetice, ci și nutriționale. Extras din sămânța fructului arganului, este o componentă fundamentală în obiceiurile gastronomice din sud-estul Marocului

argan este un copac sălbatic care aparține familiei Sapotaceae și crește în regiunea sud-vestică a Atlanticului din Maroc, care se întinde între orașele Essaouira, Agadir și Tiznit, deși existența unor argani a fost descoperită recent în regiunea Rabat și Berkán, lângă granița cu Algeria.

Arganul rezistă foarte bine căldurii și poate trăi mai mult de o sută de ani. Ramurile sale pot atinge patru metri înălțime, dar crește în principal orizontal, cu ramuri foarte spinoase din care răsar fructele sale, de culoare verde aprins până se maturizează și devin galbene, iar mai târziu maronii.

Aceste fructe conțin o piatră, iar în piatră este o sămânță. Numai din acesta din urmă se extrage ulei printr-un proces lung și complicat: durează 20 de ore pentru a obține un litru de lichid.

Nu numai cosmetice

Cele mai cunoscute virtuți ale acestui ulei sunt cosmetice și dermatologice: Este excelent pentru a combate uscăciunea și iritațiile pielii (ideal în boli precum psoriazisul), deoarece este bogat în vitamina E. Din timpuri imemoriale, berberii l-au folosit ca bază pentru măștile lor faciale și ca revitalizant al părului, două idei care au fost reproduse de marile case cosmetice occidentale.

Mai puțin răspândite, cel puțin în afara Marocului, sunt numeroasele beneficii nutriționale și pentru sănătate ale lichidului de argan, care de altfel este unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume: prețul său într-o fabrică de producție nu scade sub 20 de euro pe litru, care poate fi înmulțit cu 4 într-un magazin european „gourmet”.