Adevărul surprinzător despre ce este paciuli
Patchouli va fi mare în 2020
Patchouli (Pogostemon cablin) este o plantă tropicală din familia Lamiaceae utilizată în principal în parfumerie și cosmetologie. Termenul „paciuli” desemnează și parfumul extras din această plantă.

Definiție botanică
Planta (Pogostemon cablin (White) Benth., Sinonim al peletei Pogostemon patchouly.) Este cultivată în principal în Indonezia și Filipine. Uleiul esențial este produs prin distilarea frunzelor. Odată obținută, esența trebuie îmbătrânită câteva luni în butoaie pentru a-și pierde amărăciunea.
Originea cuvântului patchouli
Numele său, care a apărut la începutul secolului al XIX-lea, corespunde probabil unui cuvânt tamil compus din termenii petic (= verde) și ilai (= frunză). După unii, al doilea element este mai degrabă frunza engleză, care înseamnă și frunză.
Utilizare în parfumerie
Utilizat pe scară largă în formularea parfumurilor, paciuli are un miros puternic, în același timp lemnos, pământesc și uscat, cu accente de fum, camforate, dulci și chiar mucegăite. Planta proaspătă nu are miros, doar după o fază de fermentare, precursorii diferitelor molecule (patchulol și altele) conferă frunzelor mirosul care este tratat prin distilare sau extracție cu solvenți volatili pentru a obține uleiul esențial. Sau absolut.