10 uleiuri vegetale pentru formulare cosmetică naturală

pentru

Introducere

Uleiurile vegetale sunt substanțe de natură grasă și insolubile în apă, lichide la temperatura camerei. Se obțin de obicei prin presarea semințelor sau fructelor și sunt bogate în acizi grași nesaturați.

Acestea sunt alcătuite din amestecuri de trigliceride cu structuri chimice diferite, care le fac mai mult sau mai puțin lichide. De asemenea, au o fracțiune insaponificabilă caracterizată prin prezența de fitosteroli, tocoferoli (cum ar fi vitamina E) și alte substanțe.

În câțiva ani aici, uleiurile vegetale au trecut de la a fi un produs puțin apreciat și chiar prost evaluat (datorită atingerii grase, râncezii ...) la a fi un produs esențial al rutinei de îngrijire a pielii. Acum este obișnuit să folosiți uleiuri (chiar pure) pentru îngrijirea feței, ca ser sau tratament concentrat, dar și pentru îngrijirea corpului. Sunt chiar folosite pentru a hrăni și repara părul, ceva de neimaginat cu ani în urmă.

Uleiurile vegetale și amestecurile lor ne permit o infinitate de combinații posibile. Sunt folosite și pentru prepararea maceratelor de plante.

Din punct de vedere al formulării cosmetice, acestea sunt utilizate ca vehicul în soluții uleioase, dar și ca componentă principală a fazei uleioase a emulsiilor. Împreună cu unturi și ceruri putem formula o multitudine de forme cosmetice anhidre, cum ar fi pastele, balsamurile sau batoanele. În toate cazurile, uleiurile vegetale oferă emoliență și o serie de „extras” nutriționale, în funcție de compoziția lor în acizi grași și fracțiunea nesaponificabilă.

Acizi grași din uleiurile vegetale

O modalitate de a clasifica sau diferenția uleiurile vegetale unele de altele este de a privi compoziția lor de acizi grași. Acizii grași sunt lanțuri de hidrocarburi (compuse din carbon și hidrogen) de diferite lungimi.

Lanțurile de hidrocarburi sunt formate din legături de carbon (C) și hidrogen (H). În cazul acizilor grași, la capătul acestui lanț există o grupare carboxil (-COOH) formată dintr-un atom de carbon, un atom de hidrogen și doi atomi de oxigen.

Aici putem vedea că legăturile dintre grupurile CH pot fi legături simple, dar și legături duble (marcate în fuchsia).

Dacă acizii grași au legături duble în structura lor moleculară, vorbim despre acizi grași nesaturați (monoinsaturate sau polinesaturate). Dacă, pe de altă parte, nu există legături duble în moleculă, vorbim despre acizi grași saturați.

În cele 10 uleiuri vegetale pe care le vom prezenta astăzi, acești acizi grași pot fi găsiți sau nu și dacă se găsesc vor fi în proporții care variază de la un tip de ulei la altul. În tabelul următor, puteți vedea un rezumat al compoziției acizilor grași a acestor uleiuri:

Prezența (sau absența) și procentul ambilor acizi grași pot influența caracteristicile fizico-chimice ale uleiului. De exemplu, cu cât procentul de acizi grași saturați este mai mare, cu atât este mai mare temperatura de topire. Cu cât procentul de acizi grași nesaturați este mai mare, cu atât riscul de oxidare este mai mare.

Alte caracteristici care sunt studiate într-un ulei ca materie primă și care ajută la identificarea acestuia sunt:

  • Culoare și miros
  • Titlu: măsurarea punctului de solidificare a acizilor grași.
  • Număr de acid: măsoară acizii grași liberi
  • Valoarea iodului: măsoară nesaturarea acizilor grași. Cu cât este mai mare numărul de iod, cu atât este mai mare riscul de oxidare a uleiului în cauză.
  • Indicele de saponificare

Cum se alege între un ulei vegetal și altul?

Având în vedere gama largă de uleiuri vegetale care există în prezent pentru utilizarea în produse cosmetice, ni se pune adesea această întrebare. Ne poate fi dificil să decidem care este uleiul cel mai potrivit pentru ceea ce căutăm.

Unul dintre aspectele care ne pot interesa este atingerea. Vă încurajăm întotdeauna să experimentați cu diferite uleiuri, astfel încât să puteți simți diferențele de extensibilitate și de timp de absorbție între unul și altul.

Un alt punct pe care îl putem lua în considerare este compoziția acizilor grași pe care am văzut-o în secțiunea anterioară. În funcție de tipul de piele la care se adresează produsul nostru cosmetic, putem selecta una sau alta. De exemplu, uleiurile cu un conținut ridicat de acid palmitic pot fi interesante pentru formularea produselor cosmetice pentru pielea uscată. Uleiurile cu un conținut ridicat de acid oleic, cum ar fi uleiul de migdale, ne pot interesa să îmbunătățim penetrarea altor ingrediente active din formulă.

Numărul de iod ne poate ajuta, de asemenea, în această decizie, deoarece uleiurile cu un număr mai mare de iod vor avea un risc mai mare de oxidare.

În cursul introductiv la formularea produselor cosmetice naturale pentru piele, avem o listă de verificare pentru a vă ajuta atunci când alegeți uleiul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Ulei din semințe de struguri

INCI: Ulei de semințe Vitis Vinifera

Este un ulei galben deschis (rafinat) care se caracterizează prin conținutul său ridicat de acid linoleic. În plus, conține compuși fenolici cu activitate antioxidantă, cum ar fi polifenoli, acizi fenolici și flavonoizi (în principal catehine). Se obține prin presarea la rece a semințelor de struguri (Vitis vinifera).

Este un ulei cu absorbție rapidă. Compoziția sa de acizi grași îl face ideal pentru menținerea hidratării pielii, nu numai datorită anumitor ocluzivități pe care o oferă ca orice ulei, ci și datorită contribuției acidului linoleic la stratul cornos care întărește bariera pielii și astfel este evitată trans -pierderea apei epidermice (TEWL - Trans Epidermal Water Loss). Prin urmare, exercită o hidratare activă a pielii.

Ulei de morcov