Uleiul de ricin, beneficiile sale pentru păr și piele Cocooncenter®
Scris de Marion, estetician/cosmetician | publicat la 24.01.2020 | actualizat la 30.03.2020
Cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele sale beneficii, uleiul de ricin va face minuni prin înfrumusețarea părului și a pielii. Familiarizați-vă cu proprietățile și utilizarea sa.
Ce este uleiul de ricin?
Uleiul de ricin, uneori cunoscut sub numele de ulei de ricin (în engleză castor oil) - deși nu are nicio legătură cu rozătoarea menționată mai sus - este un ulei incolor sau galben deschis, foarte vâscos. Poate fi extras la cald, după ce a prăjit boabele care îl conțin, proces care permite obținerea unui volum mai mare, deși îi reduce proprietățile. Uleiul de ricin presat la rece este de o calitate mai bună. Este adesea mai scump, dar oferă un beneficiu mai mare. Uleiul de ricin este utilizat în industria chimică, unde este inclus în compoziția poliuretanilor, de exemplu, sau într-o formă rafinată la fabricarea anumitor produse farmaceutice. Extractele sunt, de asemenea, utilizate pentru a le transforma în aditivi alimentari. Cu toate acestea, aplicarea sa la produse cosmetice este încă cea mai interesantă.
Compoziție: acizi grași care sunt incluși în compoziția uleiului de ricin pur:
- Acid ricinoleic: aproximativ 87%;
- Acid oleic (omega-9): 3-4%;
- Acid linolenic (omega-6): aproximativ 5%;
- Acid palmitic și acid stearic: 1-2% fiecare.
De unde vine uleiul de ricin?
Uleiul de ricin este extras dintr-un tufiș (ricinus communis) din familia Euphorbiaceae. Crește în mod natural în toată partea tropicală a Africii, precum și în India, în special în pământuri. În acele latitudini, acel copac frumos poate ajunge la zece până la doisprezece metri. Frunzele sale palmate, cu lobi verzi sau violet și fructele sale roșii sub formă de capsule zburlite îl fac un copac ornamental magnific. Motiv pentru care poate fi găsit frecvent astăzi în Europa, unde poate ajunge la cinci metri, în funcție de climă.
Pentru uz industrial și cosmetic, locurile unde se cultivă bobul de ricin astăzi sunt India (70%), China, Brazilia și Africa.
Trebuie să știți că această plantă este foarte toxică (frunze și boabe), de aceea trebuie să fim foarte atenți cu copiii dacă o plantăm în grădină. De fapt, conține o otravă numită „ricină”, care poate fi mai toxică decât cianura, dacă este ingerată sau inhalată. Acum, nu vă faceți griji, uleiul de ricin nu conține ricină și îl puteți folosi cu încredere.
Bobul de ricin „sperie-aluniță”!
Știați că mulți grădinari folosesc roți pentru a ține alunițele din grădinile lor? O altă utilizare originală pentru această plantă versatilă! Alunițele sunt foarte utile mediului, dar când transformă o peluză frumoasă într-un câmp de luptă plin de movilă, ce mizerie! Pulverizarea uleiului de ricin în galerii ar fi un efect de respingere eficient. De asemenea, puteți încerca tortul de ricin, care este atât compost, îngrășământ azotat, cât și respingător.