Uleiul de palmier și efectele sale asupra sănătății - Sfaturi pentru hrănirea copilului - Hrănire -
Produsul la modă
Este pe buzele tuturor și nu tocmai în bine. Uleiul de palmier a fost subliniat de autoritățile din domeniul sănătății, asociațiile de consumatori și chiar partidele politice drept unul dintre cele mai dăunătoare componente alimentare pentru sănătate.

Este peste tot. În produse de patiserie industriale, gustări, alimente preparate, prăjite ... Este dificil să ne uităm la compoziția nutrițională a multor produse care ne umplu coșul de cumpărături și nu se întâlnesc ulei de palmier –Formulat cu acest nume sau o mare varietate de opțiuni– printre ele. Și, deși a fost alături de noi toată viața, în ultimele vremuri l-au pus „pe pilon” pentru problemele sale de sănătate. Preocuparea a ajuns la Congresul Deputaților. Ciudadanos a prezentat o propunere nelegală care cere guvernului să negocieze cu industria astfel încât să încetați să-l mai folosiți în alimente și ERC solicită într-o altă propunere eliminarea produselor care o conțin de la automatele din centrele publice. Mai multe companii de nutriție au confirmat că vor înceta să-l mai utilizeze, iar supermarketurile anunță că vor retrage produsele care îl conțin de pe rafturile lor.
Această alarmă pe scară largă ne determină să ne întrebăm: Este atâta frică justificată? Ce efecte are uleiul de palmier asupra sănătății? Unde este? Am discutat cu dr. Consuelo Pedrón Giner, medic pediatru specializat în nutriție la Spitalul Universitar Niño Jesús, din Madrid, pentru a rezolva aceste și alte întrebări.
Ce este uleiul de palmier și unde îl găsim?
Uleiul de palmier și derivații săi sunt obținuți din palma africană sau de ulei, o specie originară din Africa care a fost introdusă în masă în Asia de Sud-Est la începutul secolului XX. Aproape orice produs prelucrat poate conține ulei de palmier: produse de patiserie, chipsuri, margarine, cereale, bomboane de ciocolată, pizza și feluri de mâncare precocite, gustări dulci și sărate ... Și este folosit atât de masiv pentru că este un produs foarte ieftin în comparație cu alte uleiuri și grăsimi și pentru că este atât de versatil. Temperatura sa de topire îl face să rămână solid la temperatura camerei, menținând în același timp o textură mătăsoasă și cremoasă. Dar industria alimentară nu este singura care o folosește. La fel cel al produselor cosmetice, inclusiv în șampoane, geluri, paste de dinți sau creme hidratante și cel al biodieselului.