Ulei de flori de lotus Contraindicații, beneficii, proprietăți și utilizări

Floarea de lotus, simbol al purității și vitalității, nu este doar o minunată floare ornamentală acvatică care își deschide florile vara, ci este și o plantă cu proprietăți curative extraordinare.

ulei

Este o floare de lungă durată, deoarece semințele sale pot germina după zece secole, aparține tipului de angiospermă acvatică.

Floarea de lotus are diferite utilizări în grădinărit, semințele pot fi consumate fierte sau prăjite, iar floarea este folosită în medicina naturală; Este considerată o plantă sacră atât în ​​China, Indica, cât și în Egipt.

Indice articol

Ce este uleiul de flori de lotus?

Uleiul de flori de lotus este o esență obținută prin extracția solventului.

În prezent, există puține laboratoare franceze care produc ulei de flori de lotus în scopuri farmaceutice, deși acest ulei este utilizat pe scară largă în aromoterapie.

Procesul de extracție a acestui ulei este foarte dificil și costisitor, deoarece obține o cantitate foarte mică, din acest motiv, parfumurile de imitație ale uleiului de lotus sunt obținute pe piață.

Originea uleiului de flori de lotus

Se spune că este originar din Asia, dar odată cu trecerea timpului aceste exemplare au fost cultivate în Europa, Africa, Egipt și America de Nord.

Din floarea de lotus există aproximativ peste 100 de tipuri, inclusiv alb, roz și albastru, deci se găsește pe toate continentele.

Pe lângă acest subiect, s-ar putea să vă intereseze Ulei esențial de lavandă

Istoria uleiului de flori de lotus

În timpul dinastiei a III-a (2650-2575 î.Hr.) în Egipt, egiptenii au dezvoltat procesul de îmbălsămare și mumificare în căutarea nemuririi.

Una dintre primele extracții a fost făcută cu floarea de lotus; A crescut peste tot de-a lungul râului Nil și a devenit simbolul Egiptului de Sus. Multe substanțe aromatice erau necesare pentru viața de apoi și, în mitologia egipteană antică, se credea că esența florii de lotus ajută la înviere.

În perioada din XVIII-a până la 25-a dinastie (1539-657 î.Hr.), egiptenii au continuat să-și perfecționeze utilizările aromatice în tămâie, medicină, cosmetică și parfumuri. Până cu câteva sute de ani înainte de nașterea lui Hristos, industria parfumurilor era sărbătorită ca fiind cea mai bună din întregul Orient Mijlociu și nu numai.

Dovezi au fost găsite în mormântul regelui Tutankamon, unde mobilierul funerar arată soția faraonului învelindu-și trupul în ulei de lotus. Se crede că borcanele din mormânt conțin esență de flori de lotus (mormântul a fost furat în perioada târzie).

Această plantă incredibilă a fost descrisă pentru prima dată de Joseph Gaertner, care era medic, micolog și botanist german. El a scris despre floarea de lotus în cartea sa De Fructibus et Seminibus Plantarum, fiind publicată în 1788.

Floarea de lotus are o reprezentare simbolică pentru religiile din Egiptul Antic, India și China.

Caracteristicile uleiului de flori de lotus

Uleiul de floare de lotus este format dintr-o esență obținută prin extracția solventului; are o aromă amară, bituminoasă, groasă și o stabilitate slabă.

Denumire științifică a uleiului de floare de lotus

Uleiul de floare de lotus al cărui nume științific este Nelumbium speciosum, al cărui termen se referă la fructele sale din nuciferul latin „care poartă nuci”.

Compoziția chimică a uleiului de flori de lotus

Printre componentele chimice prezente în uleiul de flori de lotus se numără hexadecanoatul de metil (esterul metilic al acidului palmitic) și cis, 9,12-octadecadienoatul de metil (esterul metilic al acidului linoleic), principalele componente care au luat 22,66% și respectiv 11,16%%.

Acidul linoleic (acid gras nesaturat) reduce conținutul de melanină din celulele melanomului, în timp ce acidul palmitic (acidul gras saturat) îl crește, ceea ce implică faptul că, deși în extractul de flori de lotus, grupările metil aderă la ambii acizi grași, predominanța palmiticului esterul metilic acid poate determina o creștere a melanogenezei.

Cum se extrage uleiul de floare de lotus?

Uleiul este extras din petalele florii de lotus printr-un proces numit extracție cu solvent.

Există mai multe tipuri de ulei care pot fi găsite, acesta va depinde de tipul de floare de lotus, deoarece cuprinde o familie de subspecii, care include lotusul alb, albastru și roz, care sunt cele mai cunoscute.

Principiile active ale uleiului de flori de lotus

Uleiul de flori de lotus are miquelianină (Quercetin 3-O-glucuronid), un compus fenolic, are proprietăți astringente, febrifuge, emoliente, emenagog, expectorant, hipertensiv, mucilaginos, răcitor, rezolvant, sedativ, stomacal, tonic, vasodilatator.

Pe de altă parte, uleiul de lotus are proprietăți terapeutice legate de bunăstarea emoțională și spirituală, având în vedere aroma sa exotică și mistică rafinată.

Cultivarea florilor de lotus

Următorii pași trebuie urmați pentru o mai bună cultivare a florii de lotus:

Umpleți un recipient cu sol greu la o adâncime de 10 până la 30 cm (în funcție de dimensiunea ghiveciului și de varietatea de flori aleasă)

Tuberculul Lotus trebuie așezat pe sol, foarte umed și noroios; rădăcinile se vor dezvolta în curând din tubercul, făcând acest lucru se vor scufunda în pământ.