Sacha inchi, sursa „uleiului inca”, o specie în plină expansiune

Sacha inchi este o plantă amazoniană, de cultivare ancestrală, ai cărei derivați cuceresc spațiul pe piețele internaționale pentru bogăția lor în proteine, aminoacizi, acizi grași esențiali (omegas 3, 6 și 9) și vitamina E
Sacha inchi fructe și semințe. Imaginea este a lui Kooch, produse cosmetice verzi
Articolele care vorbesc despre sacha inchi apar cu o anumită frecvență. Ultimul, unul care vorbește despre un proiect din Peru care „crește productivitatea medie a sacha inchi cu 85,9 la sută”.
Dar…, Ce este sacha inchi? Numele științific este Plukenetia volubilis și Wikipedia spune că prima mențiune științifică a Plukenetia volubilis a fost făcută în 1980 ca urmare a analizelor privind conținutul de grăsimi și proteine efectuate de Universitatea Cornell din SUA, care au arătat că semințele sacha inchi sunt bogat în proteine (33%) și ulei (49%).
Este, de asemenea, cunoscut sub numele de inchi, sacha maní, maní (arahide) ale arahidei Inca sau jíbaro, este o plantă semi-lemnoasă și perenă, din familia Euphorbiaceae (este o familie botanică foarte versatilă, care, printre multe alte plante cunoscute, ne oferă Poinsettia, asociată, în format pitic și în ghiveci, cu sărbătorile de Crăciun; Río de la Plata, este cunoscutul arbust numit „stea federală”, caracterizat prin „florile” sale roșii izbitoare)).