Guma de celuloză este dăunătoare

Scris de: Mary Bauer

celuloză

Actualizat la: 20 noiembrie 2017

imagine yaourt de danimages de pe Fotolia.com

Guma de celuloză este un ingredient dintr-o mare varietate de produse pe care le utilizați pe tot parcursul zilei, de la toaleta de dimineață până la cină. Atât Administrația pentru Alimente și Medicamente, cât și Centrul pentru Științe în Interes Public consideră acest produs de origine vegetală deoarece este în general sigur pentru consumul uman, cu unele precauții minime.

Definiție

Guma de celuloză este denumirea comună pentru carboximetil celuloză sau CMC pentru acronimul său în limba engleză. Provine din pereții celulari ai plantelor lemnoase, cel mai adesea din copaci și bumbac. Producătorii folosesc un derivat al acidului acetic; tipul de acid găsit în oțet, pentru a descompune celulele plantei și a forma o gumă vâscoasă pentru utilizare ca agent de îngroșare, stabilizare și emulsifiere. Guma de celuloză previne, de asemenea, cristalizarea zahărului.

Industria alimentară, farmaceutică și cosmetică utilizează guma de celuloză într-o varietate de produse. Proprietățile sale emulsionante îl fac util în special pentru produsele cu ingrediente care tind să se separe, cum ar fi iaurtul și gelatinele, iar capacitatea sa de a reține apa îl face util în special pentru alimentele dietetice, care tind să înlocuiască grăsimile cu apă sau alte lichide. Guma de celuloză îmbunătățește, de asemenea, textura, făcându-l un ingredient obișnuit în înghețată și îngheț, unde netezimea este un semn de calitate. De asemenea, fabricanții de bere îl folosesc pentru a stabiliza spuma din bere. Aceleași proprietăți sunt utile pentru unele produse farmaceutice care tind să se descompună în timp, cum ar fi pasta de dinți. În industria cosmetică, guma de celuloză apare în produsele de baie, machiaj, geluri de ras și produse pentru păr.