Cum se face GHEE DE CASĂ sau BUTTER CLARIFICAT - Rețetă pas cu pas și multe altele!
unt clarificat sau ghee Este o grăsime sănătoasă utilizată pe scară largă în gastronomie (în special la coacere), ale cărei utilizări se extind în domeniul sănătății și al produselor cosmetice. Pe de o parte, aroma sa tipică de nuci conferă fiecărui fel de mâncare o notă unică, care este foarte apreciată în mâncarea indiană. Pe de altă parte, este considerat un remediu eficient pentru multe boli, în special în domeniul medicinei ayurvedice.

Pentru toate cele spuse anterior, ghee devine o alternativă excelentă dacă vrem să înlocuim untul comun sau margarina. În plus, acest unt nu conține cazeină sau lactoză, prin urmare este potrivit pentru persoanele intolerante. Dacă doriți să aflați mai multe despre această grăsime sănătoasă, la UNCOMO vă vom spune totul: ce este, proprietățile sale, contraindicațiile sale, cum se face ghee de casă sau unt clarificat și câteva rețete pentru ao include.
Ce este ghee de casă sau unt clarificat
Untul clarificat sau ghee este un tip de unt care suferă un proces de separare a solidelor din lapte și apă. Ca rezultat, rămâne doar grăsime fără lactoză sau cazeină.
În principiu, untul clarificat este considerat un sinonim pentru ghee (denumire hindi pentru untul clarificat), deoarece cele două sunt foarte asemănătoare în procesul de fabricare. Cu toate acestea, există cei care consideră ghee un proces după clarificarea untului, deoarece în multe rețete indiene solidele din lapte sunt prăjite puțin mai mult până când dobândesc o aromă de nucă. Din acest motiv, unii consideră ghee ca un proces post-clarificare și ar fi evaluat ca două produse diferite.
Ghee este foarte apreciat în bucătăria indiană. Se folosește, în special, pentru a prăji mâncarea, la fel ca în bucătăria hispanică, se folosește ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui. În plus, acest unt este adesea folosit pentru a răspândi pe chapati sau pâinea indiană, printre alte alimente.
Fapt amuzant: în India, ghee are mai multe nume în funcție de vârstă sau de procesul de maturare:
- Puran (10 ani)
- Kumbhaghrta (100 de ani)
- Mahaghrta (peste 100 de ani)
Pe de altă parte, există și multe tipuri de ghee, clasificate în funcție de ingredientele adăugate: ghee cu ulei de cocos, ghee cu fasole de vanilie Madagascar, ghee cu usturoi, ghee cu turmeric etc. Mai târziu, vom vedea cum să faceți unt clarificat sau ghee pentru a încerca acasă.
Proprietățile și beneficiile untului de ghee sau clarificat
Acestea sunt principalele proprietăți și beneficii ale untului de ghee sau clarificat:
Proprietățile ghee-ului de casă sau ale untului clarificat
Untul clarificat împreună cu alte uleiuri precum nuca de cocos, semințe de in, avocado sau altele, aparține grupului de grăsimi sănătoase pe care le putem folosi pentru gătit și coacere. Unele dintre cele mai importante proprietăți ale sale includ:
- Nu conține lactoză sau cazeină. Prin urmare, poate fi consumat de persoanele care sunt intolerante la produsele lactate.
- Conține substanțe nutritive importante. Furnizează în principal vitaminele liposolubile A, D, E și K.
- Durează mai mult. Deoarece nu conține apă sau lactate, îl puteți păstra la frigider pe termen nelimitat. Cu cât ghee este mai vechi, cu atât este nevoie de mai multe proprietăți.
- Are proprietăți antiinflamatorii. În parte, datorită conținutului său de acid polinesaturat, ghee previne bolile inflamatorii, cum ar fi artrita, osteoartrita. În plus, atenuează altele, în care o afecțiune inflamatorie poate agrava afecțiunea (de exemplu, ateroscleroza).
- Este considerat un antioxidant natural. Datorită aportului său mare în vitamine, în principal A și E. Din acest motiv, favorizează întârzierea îmbătrânirii, deoarece regenerează țesuturile organice, îmbunătățind astfel pielea și mușchii.
Beneficiile untului clarificat
Ghee a fost folosit de secole în medicina indiană în diferite scopuri: pentru a hrăni pielea și țesuturile, pentru a ajuta la procesele digestive, printre multe alte aplicații medicinale. Astăzi, utilizările acestei grăsimi sănătoase sunt răspândite, iar oamenii devin din ce în ce mai interesați de acest produs. Prin urmare, este interesant să îi cunoașteți proprietățile și contraindicațiile înainte de a-l utiliza.