Ce este Nigella Origine, beneficii și dozare Dieti Natura
Sinteză
| Denumirea comună | Nigella |
| Alte nume | ajenuz, negru, negru. |
| Nume stiintific | Nigella sativa L. |
| Familie | Ranunculaceae |
| Sursă | Asia de Sud-Vest, Europa de Sud-Est, Africa de Nord |
| Piese utilizate | Semințe |
| Principalele active | Timochinona, vitamine și minerale |
| Principalele beneficii | Puterea antioxidantă și efectele de protecție | Potențial imunomodulator și antiinfecțios | Activitate antihistaminică |
Introducere
Prezentă în Mediterana și Orientul Mijlociu, Nigella este o plantă ale cărei semințe sunt apreciate pentru gustul lor neobișnuit și numeroasele beneficii pentru sănătate. De mii de ani, semințele de nigella au fost colectate înainte de a fi zdrobite sau utilizate pentru a face decocturi, uleiuri vegetale și uleiuri esențiale.
Deși semințele de nigella sunt utilizate în mod obișnuit ca condiment alimentar în Orientul Mijlociu, ele sunt apreciate în medicina pe bază de plante pentru potențialul lor antioxidant, imunostimulant, antiinfecțios și antihistaminic. Nigella este recomandată în special pentru a întări apărarea naturală și a tonifica corpul în timpul anotimpurilor schimbătoare, în special la sosirea primăverii pentru tratarea alergiilor.
Originea, habitatul și cultura
Nigella este o plantă originară din Marea Mediterană, care poate fi găsită din Spania până în India, trecând prin Orientul Mijlociu. Numele său provine de la termenul latin nigellus, care înseamnă negricios în raport cu culoarea neagră a sămânței negre.
A fost recoltat și utilizat din cele mai vechi timpuri pentru multe utilizări, inclusiv pentru gătit și scopuri terapeutice.
Dovezi ale utilizării sale au fost găsite în Egiptul antic și Grecia antică. În greacă, nigella era cunoscută sub numele de melanthion, o contracție între termenul melas care înseamnă negru și termenul anthos care înseamnă floare.
Astăzi, această floare însămânțată este încă folosită în scopuri culinare și terapeutice.

Nigella aromată este o plantă anuală care crește în mod natural în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și sudul Europei. Crește de preferință în zonele însorite, cu un climat temperat și soluri bine drenate. Cu toate acestea, este capabil să se adapteze la alte tipuri de teren. Semințele de semințe de nigella cultivate au loc de obicei în timpul toamnei.
Aspect, compoziție și format
Nigella este o plantă care poate ajunge în medie la 45 de centimetri. În timpul toamnei și verii, nigella produce flori a căror culoare variază între alb și albastru pal. Acestea dau semințe negre care măsoară între 2 și 3 milimetri.
Semințele de nigella sunt prăjite sau măcinate pentru a fi folosite ca mirodenii alimentare la fabricarea pâinilor, a produselor de patiserie orientale și a altor preparate culinare.
Semințele au un gust picant și o ușoară aromă de lămâie. În Asia și Orientul Mijlociu, semințele de nigella se mai numesc chimen negru.
De asemenea, a fost folosit ca remedii tradiționale timp de câteva secole. Întregi sau zdrobite, ele pot fi utilizate pentru prepararea decocturilor, uleiurilor esențiale sau a suplimentelor alimentare.
Uleiul vegetal de nigella poate fi utilizat pentru prepararea suplimentelor alimentare sub formă de capsule.
Nigella își datorează proprietățile terapeutice compoziției sale de nutrienți și compuși bioactivi. Conține în special:
- lipide precum acidul linoleic, acidul oleic sau acidul palmitic
- flavonoide și polifenoli
- alcaloizi
- saponozide
- proteine, inclusiv acid glutamic
- săruri minerale precum calciu, fier, potasiu și sodiu
- ulei esențial care conține timolquinonă, timol și timmohidroquinonă
- diverse vitamine, inclusiv vitaminele A, PP și K1, anumite vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B9) și diverse forme de vitamina E (tocoferoli)
- steroli precum beta-sitosterolul
- taninuri
Proprietăți și efecte investigate
Puterea antioxidantă
Mai multe studii au evaluat și confirmat activitatea antioxidantă a uleiurilor de nigella. Datorită prezenței mai multor compuși antioxidanți, inclusiv flavonoizi și polifenoli, uleiul de nigella este asociat cu mai multe efecte protectoare:
- Efect hepatoprotector: prin combaterea stresului oxidativ, nigella ajută la protejarea ficatului.
- Activitate cardioprotectoare: Limitând daunele celulare cauzate de radicalii liberi, nigella contribuie, de asemenea, la protejarea sistemului cardiovascular.
- Efect anti-îmbătrânire: În general, activitatea antioxidantă a nigelei ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a corpului. Astfel, poate preveni apariția anumitor boli legate de vârstă și a anumitor efecte ale îmbătrânirii. Din acest motiv, uleiul de nigella este foarte popular în medicina pe bază de plante și cosmetice.