Camfor, utilizări și riscuri ale remediului pentru congestie și tuse

remediului

Jurnalist specializat în viață sănătoasă

Actualizat: 12 iunie 2020

Tusea și congestia nazală sunt două dintre cele mai enervante simptome care apar atunci când avem alergii, răceli sau gripă și pe care le experimentează și unele persoane cu infecție cu coronavirus. Există din ce în ce mai multe medicamente pentru a le trata și multe dintre ele au în compoziția lor camfor, o substanță albă obținută din copaci Laurus camphora, tipic insulei Borneo, din Asia.

Acest compus a fost folosit cu secole în urmă ca remediu natural antiseptic, analgezic, insecticid și chiar aromatizant și, deși s-ar putea să nu vi se pară familiar cu numele, cu siguranță l-ați mirosit cu o anumită ocazie, la fel de multe odorizante de aer, spray-uri pentru răni sau bine-cunoscutul balsam pentru a respira mai bine decât mamele noastre obișnuiți eram copii, au camfor printre ingredientele lor.

Utilizări și beneficii ale camforului

Camforul se găsește în scoarța arborelui Laurus camphora, deși este obținut în mare parte din ulei de terebentină și poate fi prezentat în trei formate: lichid, ulei și smântână, în funcție de ce este folosit. Trebuie întotdeauna aplicat local, deoarece ingerarea acestuia poate fi toxică și periculoasă pentru sănătate.

Camforul este utilizat în principal în linimentele sportive, împotriva insectelor și cremele și gelurile pentru congestia nazală și tuse.

Una dintre caracteristicile acestui remediu natural este că atunci când este aplicat, ca și în cazul altor tipuri de mentol, este posibil să simțiți o senzație de furnicături, frig sau căldură în zonă. Acestea sunt principalele utilizări ale camforului:

Ajută la reducerea durerilor musculare și articulare și a artritei

Este una dintre cele mai frecvente utilizări ale camforului, deoarece este inclusă în ingredientele spray-urilor antiinflamatoare și a linimentelor pentru sport sau în cremele de masaj muscular. Un studiu realizat de membri ai Universității Hamdard a constatat că acest element este eficient în ameliorarea durerilor musculare ușoare până la moderate la genunchi, încheieturi, partea din spate a gâtului, umerii și partea inferioară a spatelui. În ceea ce privește artrita, camforul a redus inflamația într-un studiu la șobolani publicat în China Journal of Chinese Materia Medica.

Potrivit unui document al Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS), acest compus „este contrairitant (ameliorează paradoxal durerea, producând durere mai puțin severă într-o zonă adiacentă pentru a contracara una mai intensă) și rubeficient (produce o vasodilatație și creșterea fluxului sanguin care este însoțită ipotetic de o creștere localizată a temperaturii pielii, care poate contribui la acțiunea contrairitantă ".

Îmbunătățește aspectul pielii și al cicatricilor

Acest beneficiu este încă în studiu și a fost demonstrat doar la animale. Aparent, potrivit cercetărilor publicate în revista Phytotherapy Research, camforul ar putea ajuta la tratarea ridurilor și cicatricilor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV), lucru care, dacă ar fi dovedit, ar putea fi o descoperire în lumea produselor cosmetice anti-îmbătrânire. Se pare că are capacitatea de a promova producția de elastină și colagen în piele cu utilizarea continuă. Un alt studiu din World Journal of Plastic Surgery a indicat faptul că acest element, împreună cu miere și ulei de susan, ar putea reduce timpul de vindecare al arsurilor de gradul doi, fiind chiar mai eficient decât vaselina.