Algele și utilizarea sa în produse cosmetice

Algele marine

Clasificarea algelor

Algele sunt clasificate în funcție de colorarea lor, care este rezultatul gradului de pătrundere a soarelui în mare. În acest fel avem alge maro, roșie, verde și albastru-verde.

produse

» Cianofite sau alge albastre-verzi: Acestea sunt numite microalge datorită dimensiunii lor microscopice și sunt adesea incluse în algele verzi. Sunt unicelulare și de culoare albastru-verde datorită unui pigment biliproteic. Dintre cele mai utilizate, în special în industria biotehnologică și alimentară, se remarcă Spirulina, care este utilizată ca hrană datorită conținutului ridicat de proteine.

Utilizări diferite ale algelor

Am menționat deja pe scurt utilizarea diversă a algelor în diferite industrii. Acum vom detalia detaliile principale.

  • Purificatoare: algele stimulează circulația și favorizează eliminarea toxinelor.
  • Hidratare: toate tratamentele pe bază de alge marine au o mare putere de hidratare a pielii, deoarece eliberează substanțe gelatinoase care oferă apă suplimentară dermului.
  • Nutritiv: algele conțin carbohidrați, lipide, proteine, minerale și oligoelemente.
  • Tonifiere: contribuția mineralelor mărește elasticitatea și tonul pielii, reducând lăsarea acesteia.

Cele mai importante hidrocoloizi sunt alginatul (prezent în algele brune) și agar și caragenanul (prezent în algele roșii).

Agar și caragenan.
Agar și caragenan sunt doi carbohidrați polizaharidici care se extrag din pereții celulari ai anumitor alge roșii. Ambele sunt alcătuite din unități repetitive de galactoză și galactoză anhidră și diferă doar în configurația pe care aceasta o adoptă: dacă este în poziția L, corespunde agarului, dacă este în poziția D, corespunde caragenanului. . Ambele substanțe au proprietăți de suspendare, emulsifiere, stabilizare și gelifiere.