AHA (alfa hidroxi acizi)

Ce sunt AHA (alfahidroxi acizi) și de ce sunt utilizați în produsele cosmetice?
În 1974, beneficiile dermatologice ale AHA au fost publicate pentru prima dată și de atunci utilizarea lor în industria cosmetică nu a încetat să crească, precum și numărul de formulări care conțin diferite tipuri de acestea.
Ce anume sunt acizii alfa hidroxi?
AHA sunt o clasă de compuși chimici care constau dintr-un acid carboxilic substituit de o grupare hidroxil pe carbonul adiacent (în poziția alfa).
Sunt acizi organici și solubili în apă, cunoscuți și sub denumirea de acizi din fructe, deoarece sunt extrase din diverse plante, fructe și alimente; deși pot fi și sintetice.
Ce proprietăți au pentru aplicarea cosmetică?
Aceștia acționează atât asupra epidermei (cel mai superficial strat al pielii), cât și asupra dermei (stratul intermediar), iar proprietățile lor vor depinde de tipul de AHA utilizat, de pH, de concentrația acestuia, de metoda de obținere și preparare și de formularea produsul care îl conține. Proprietățile generale ar fi:
Scrubs:
Atunci când sunt aplicate, acestea reușesc să subțire stratul care formează dermul prin reducerea uniunilor dintre celulele sale. Acest lucru favorizează vărsarea celulelor moarte, făcând pielea să pară mai fină, mai moale și mai uniformă.
Creme hidratante:
Acestea reduc pierderea de apă din epidermă și previn deshidratarea pielii
Renovatori:
Reînnoiesc aspectul pielii prin exfoliere și îi conferă mai multă turgere și flexibilitate, deoarece favorizează formarea de colagen și elastină.
Nu sunt fotosensibilizante:
Nu absorb radiațiile ultraviolete, deoarece nu au grupări cromofore în structura lor.
Îmbunătățitori:
Împreună cu exfolierea, AHA favorizează o penetrare mai bună și mai profundă a componentelor care se aplică împreună cu acestea.
Ce tipuri de alfa-hidroxi acizi există?
Există multe tipuri de AHA în funcție de structura lor, dar cele mai faimoase sunt:
Acid glicolic:
Este AHA cu cel mai mic lanț molecular, astfel încât pătrunde în piele mai ușor și mai rapid, deși poate provoca și iritații ale pielii. Este hidratant și cel mai eficient în ceea ce privește exfolierea. Provine din trestie de zahăr.