Uleiul de palmier șase întrebări cheie pentru a cere interzicerea acestuia

Nu este suficient să spui „Nu cumpăr ulei de palmier” pentru a împiedica acest produs să fie prezent în consumul nostru. OCDE estimează că fiecare cetățean european consumă 59,3 kilograme de ulei de palmier pe an, chiar și atunci când consumul direct al acestei grăsimi nu este tipic pentru continent, ca și cum ar apărea în schimb în părți din Africa și Asia.

uleiul

Palma africană: acel ulei pe care nu știi că îl consumi

Uleiul de palmier se ascunde sub multiple forme și denumiri în numeroase produse nu numai din industria alimentară, ci și din industria chimică, până la punctul că unul din două produse pe raftul supermarketului îl conține într-un fel sau altul. Cu toate acestea, consumul său nu este deloc recomandat din diferite motive, atât pentru sănătate, cât și pentru durabilitatea mediului.

În acest articol explică ce este uleiul de palmier, de ce este atât de important pentru industria internă de consum în general și de ce este recomandabil să respingem consumul acesteia. De asemenea, explică modul de localizare a acestuia în diferitele produse din supermarketuri și cum să preseze marile multinaționale să limiteze sau să elimine direct includerea acestuia.

1. Ce este uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este grăsimea obținută prin presarea pulpei fructului unui palmier african numit Elaeis guineensis sau palmier de Guineea. Acest palmier se caracterizează prin creșterea rapidă și randamentul ridicat al fructelor sale, precum și prin agresivitatea față de mediu pentru a capta resurse. Pentru a ne înțelege reciproc, la nivel mediteranean poate fi echivalat cu pini, care fac păduri dense, dar sărace în varietate în interiorul lor și în care solul se degradează.

Uleiul de palmier se caracterizează prin faptul că are un punct de topire foarte ridicat, fiind un hibrid de grăsime și ulei vegetal care la 30 de grade Celsius este deja solid. Este compus din 50% acizi grași saturați, în special acid palmitic și acid stearic; 35-40% acid oleic și restul de 10-15% acizi grași mononesaturați.

Acizii grași precis saturați, palmitici și stearici, sunt principala afirmație a industriei. Primul pentru că este majoritatea în ulei de palmier și deoarece este semi-solid la temperatura camerei și al doilea, deoarece ține solid până la 70 ° C, ceea ce îi permite să fie utilizat în diverse industrii unde stabilitatea la temperaturi ridicate joacă un rol important.

2. În ce industrii se folosește uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este utilizat în industria alimentară datorită calităților, mai presus de toate, ale acidului palmitic, care este un antioxidant puternic și stabilizator, adică conservant. Se folosește, de exemplu, amestecat cu făină pentru a face pâine industrială feliată, care durează mai mult. Este, de asemenea, utilizat pentru tot felul de gustări pentru saci, cum ar fi chipsuri, doritos, cheetos etc.

De asemenea, la fabricarea margarine și unturi, care nu sunt altceva decât alimente pe bază de uleiuri de palama. De asemenea, se adaugă la unele produse lactate, cum ar fi Cremă, brânzeturi topite pentru copii -el petisuis-, tot felul de produse de patiserie industrială și numeroase produse gătite în prealabil.

În plus, uleiul de palmier este adăugat la multe produse cosmetice., de la rujuri până la creme hidratante, săpunurilor de curățare, datorită caracteristicilor tensioactive ale acidului stearic și, în cele din urmă, lumânărilor, unde crește punctul de topire a cerii.