Ulei esențial de patouli
Are proprietăți antidepresive, antistres și echilibrante. A lui
aroma senzuală stimulează dorința sexuală. Ideal pentru tratare
probleme de impotență. Ajută la menținerea concentrării și
contactul cu propriile sentimente. Măriți
concentrare și învățare. Ameliorează simptomele menopauzei.
Regenerator de țesuturi, îmbunătățește vergeturile și ridurile pielii.

DESCRIERE:
Originar din Indonezia și Asia de Sud-Est. De mulți ani, Malaezia
Británica a fost principalul producător al acestui ulei, dar în timpul
Al doilea război mondial o astfel de poziție i-a fost luată de Insulele Seychelles
deși se spune că uleiul său este oarecum inferior celui malaiez. Este în prezent
cultivat în India, Indonezia, Malaezia, Filipine și Singapore.
Arbust din familia labiaților, cu frunze păroase de aproximativ 10 cm. de
lungime și 13 lățime. Florile sunt albe cu o nuanță purpurie și planta
ajunge la aproximativ 1 m. Înalt.
Istorie și simboluri: Numele „patchouli” provine din hindustani și are un
lungă istorie medicinală în Malaezia, China, India și Japonia. Renumit antidot
împotriva mușcăturilor de insecte și a mușcăturilor de șarpe. În India
comercianții de textile, profitând de caracteristica sa de stimulare sexuală, au
obișnuiau să-și parfumeze țesăturile, făcând bărbații și femeile să se simtă
atras să le cumpere. Ulterior a fost introdus în Europa când englezii
a început la începutul secolului trecut să importe șaluri hinduse parfumate
cu paciuli: în vremea victoriană se introduceau frunze uscate de paciuli
pliurile șalurilor de cașmir, de asemenea, pentru a-l proteja de molii. În
Plicurile de paciuli din India sunt un mijloc larg folosit de parfumare a hainelor
alb și păstrați gândacii din pat.
METODA DE EXTRACTIE:
Uleiul se obține din distilatul frunzelor tinere, uscate și fermentate
înainte de distilare. Ca un vin bun, se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă și capătă mai mult miros.
Componente: patchulene (structură similară cu cea a mușețelului azulen și
are aceleași proprietăți antiinflamatorii), patchulol (sau camfor
paciuli), norpachulol și urme de eugenol, cadinen, carvone, cariofilen,
seychelene, humlene, benzoice și aldehide dinamice printre altele.
PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE
LA NIVEL PSIHOLOGIC-EMOȚIONAL:
Afrodisiac, senzual, aduce energie, vigoare și luciditate. Are proprietăți
antidepresive, sedative, calmante cu efect anti-stres și echilibrant. A lui
aroma senzuala stimuleaza dorinta sexuala si reduce inhibitia. Ideal pentru tratare
probleme de frigiditate și impotență sau pentru cei care au suferit crize nervoase și
pierderea rezistenței sau lipsa dorinței de a continua o viață sexuală
deplin. Alungă apatia și ascuți-ți inteligența. Ajută la menținerea concentrării și
contactul cu propriile sentimente. Este un aliat excelent pentru a crește
concentrare și învățare. Se pare că reduce pofta de mâncare, deci este util în
cazuri de diete pentru slăbit. Ameliorează simptomele menopauzei
Aroma sa în mediu creează o atmosferă decisiv orientală, sedativă,
antidepresiv și conform unor afrodiziace. Face apatia să dispară, fără
excita și promovează reflecția. Calmează angoasa mentală, oferă perspectivă
viață, ajută în cazurile de pierdere a stimei de sine.
PROPRIETĂȚI LA NIVEL FIZIC:
Vindecare, diuretic, febrifug, fungicid, insecticid, sedativ. La nivel
fizicul posedă proprietăți astringente, antiseptice, vindecătoare,
antiinflamator, diuretic, febrifugal, fungicid, insecticid și tonic.
Chiar și astăzi, este folosit ca antidot pentru mușcăturile de insecte și șerpi.
Este eficient împotriva durerilor musculare și a spasmelor. Reduce pofta de mâncare, se îmbunătățește
prelucrarea grăsimilor, susține funcțiile rinichilor și ficatului.
Echilibru excelent pentru tratarea problemelor de frigiditate și impotență, sau pentru
care au trecut prin crize nervoase și au pierdut pur și simplu vigoare sau
lipsit de stimulare sexuală.
PROPRIETĂȚI COSMETICE:
Astringent, regenerant, tonic. Regenerator de țesuturi, îmbunătățește vergeturile și
riduri ale pielii. Foarte util, prin urmare, în protecția pielii uscate,
coapte și deteriorate. Folosit pe scalp împotriva mătreții. Reduce
inflamații și îmbunătățește pielea aspră și crăpată, răni și răni. Reglează
piele uscată și grasă. Este un fixativ natural pentru parfumuri și poate fi utilizat în
amestecuri de esențe. Este excelent pentru mâini și picioare uscate, crăpate.
tenul gras și predispus la acnee îmbunătățește și restabilește echilibrul. Câteva picături în