Totul despre squalene și squalane similar, dar nu la fel; Hertal; s Machiaj

Principiul activ cu care ne vom ocupa astăzi este ceva necunoscut, de fapt nu știam prea multe despre el până nu am făcut acest post. Vom vorbi despre squalene și squalane (nu, nu sunt la fel) despre proprietățile lor, toxicitatea lor, istoricul lor și mecanismul lor de acțiune. Vom cunoaște tipurile de squalen care există și veți vedea controversa care există în spatele acestui ingredient.
Sper ca după această postare să aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a ști dacă acest ingredient cosmetic activ vă poate interesa pielea (probabil da) și, mai presus de toate, veți ști să diferențiați și să înțelegeți ce cumpărați. Deci, fără alte întrebări, începem:
Sursa: Matyas, G.R., Wassef, N.M., Rao, M. și Alving, C.R. (2000). Inducerea și detectarea anticorpilor împotriva squalenei. Jurnalul metodelor imunologice, 245 1-2, 1-14.
🦈 Introducere
Squalenul (C30H50) este o hidrocarbură polinesaturată din familia triterpenoidelor constând din șase duble legături izolate 1,2,3,4,5,6,7. Este un ulei cu vâscozitate redusă, care nu lasă o senzație de grăsime 8.9 și nici nu se oxidează/râncește 2 și, odată purificat, devine inodor și are o culoare care variază de la galben pal la total transparent 1.7. Are un rol fundamental ca intermediar în biosinteza colesterolului 2,3,4,10 și este prezent în special în piele ca parte a sebumului secretat de glandele sebacee 3,5,7,10,11 unde este scade odată cu vârsta până la 25 de ani 11. Oamenii ne acoperă nevoile zilnice de squalen prin dieta noastră, în special uleiuri (ulei de măsline extra virgin, ulei de ficat de rechin) și nuci 3,12 .
Istorie, controverse, tipuri
Molecula de squalen a fost descoperită în 1906 de chimistul japonez Mitsumaru Tsujimoto ca o componentă principală a uleiului de ficat de rechin (Squalus spp), fapt care i-a inspirat numele 1,2,3,6,7,13. Acest ulei cu viscozitate redusă ajută rechinii să plutească (chiar și atunci când sunt morți) 15 și reprezintă jumătate din greutatea ficatului animalului, un organ care la rândul său reprezintă 25% din greutatea totală a rechinului 8 .
Problema cu squalena vegetală este dificultatea de a fi extrasă și dependența de condițiile climatice 13, ceea ce se traduce prin prețuri mai mari pentru produsul final și probleme pentru a satisface cererea sectorului tehnologic și industrial (aproximativ 1200 tone/an) 14. Dacă vorbim deja despre squalen pur cosmetic, acesta trebuie să îndeplinească cerințe foarte specifice (să aibă mai mult de 92% concentrație și o valoare de iod mai mică de 1,00, de preferință 8,13. Tocmai datorită nesustenabilității și costului acestor surse, utilizarea generală a squalenei a scăzut la 2.500 tone de la 7.500 tone pe an, cu prețuri de vânzare de aproximativ 30 USD/L 8 .
Autenticitatea fontului 2
Principala problemă pentru industria cosmetică este autenticitatea sursei de squalen (animal sau vegetal?). Pentru a stabili sursa, utilizarea spectrometriei de masă a raportului izotopilor (IRMS) este o tehnică cunoscută și utilizată pe scară largă în verificarea autenticității squalenului. Pe lângă certificarea faptului că squalena utilizată de companie este 100% vegetală, aceste controale măresc semnificativ garanția consumatorului că produsele pe care le utilizează respectă standardele ecologice și etice industriale.
🦈 Mecanismul de acțiune
Pentru a înțelege una dintre proprietățile sale principale (antioxidant), este necesar să se înțeleagă mai întâi mecanismul său de acțiune. După cum am menționat deja, squalenul este prezent în principal în sebumul uman, cu o concentrație de 20% care scade după vârsta de 25 de 11,16,17. Motivul este simplu și este că în piele îndeplinește o funcție esențială: să fie prima linie de apărare împotriva deteriorării oxidative pe care o suferă pielea noastră .
Datorită conținutului ridicat de lipide al pielii umane, este firesc să ne gândim că este destul de susceptibilă la stresul oxidativ indus de radiațiile UV 3. Cu toate acestea, se vede că acest lucru nu este cazul și totul se datorează squalenei: prima lipidă de suprafață a pielii care este vizată de factorii de stres oxidativ (de exemplu, radiația UV solară) 9,10,16,18. Squalenul este sacrificat pentru a captura oxigenul activ termodinamic individual, blocând astfel daunele (peroxidarea lipidelor fotoinduse) care ne-ar putea fi cauzate în restul componentelor celulare și celulare 9,10,17. Prin urmare, este foarte important ca pielea noastră să aibă niveluri fiziologice de squalen și de aceea glandele sebacee fac un efort pentru a le menține corecte înlocuind moleculele care oxidează 9,17. Moleculele precum vitamina E sau coenzima Q10 sunt, de asemenea, de mare ajutor, care primesc, de asemenea, o parte din deteriorarea oxidativă a factorilor de stres și, în general, completează activitatea squalenei 10,16 .