Portocala amara pentru slabire
Portocala dulce este un aliment de mare interes nutrițional, dar portocala amară, deși mai puțin tolerabilă pentru aromă, este un ingredient de bază în prepararea multor produse cosmetice și medicamente pe bază de plante. Pentru aceasta se folosește coaja fructului, frunzele și florile colectate înainte de a se deschide. Portocala amară provine din India, iar copacul (Citrus aurantium) crește în regiuni cu un climat subtropical, inclusiv Spania și sudul Italiei.
Infuzia de flori sau frunze (5 grame de flori în 250 cmc de apă clocotită timp de zece minute) este recomandată celor care suferă de insomnie; Un preparat cu coajă facilitează digestia, în plus, uleiul esențial de portocală amară se obține din coajă, care are proprietăți antiinflamatorii și dezinfectante. Un miros plăcut, numit neroli, se obține și din flori.
Prea amară pentru a fi mâncare proaspătă, carnea acestui fruct este un ingredient tipic în gem și este folosită și în cosmetică (conform tradiției populare, poate fi aplicată pe față ca produs antirid). Portocala amară este, de asemenea, un ingredient tipic în multe suplimente termogene sau pentru arzător de grăsimi.

Unii cercetători americani au descoperit că, în etape specifice de maturare, fructul este îmbogățit cu un amestec de amine simpatomimetice, dintre care sinefrina reprezintă principalul constituent. Această substanță are proprietăți anorectice, în sensul că este capabilă să provoace o scădere semnificativă a aportului alimentar. Proprietățile de slăbire ale sinefrinei sunt, de asemenea, derivate din efectul său stimulator asupra termogenezei (producția de căldură corporală = consum crescut de calorii) și lipolizei (utilizarea grăsimilor în scopuri energetice).