GLOSAR al Cosmeticelor

Documente

24.07.2019 GLOSAR al cosmeticelor

cosmeticelor

a.a.: într-o formulă reprezintă „părți egale” 1.

ABIL: denumirea comercială a DIMETICONE2 ABIL 1.000: denumirea comercială a FENIL TRIMETICONE3.

ABIL AV 8853: denumirea comercială a FENIL DIMETICONA4.

ABIL B: denumirea comercială a COPOLIOL DIMETICONA5.

ABIL EM 90: VEZI CETIL DIMETICONA COPOLIOL.6.

ABIL QUAT 3270: denumire comercială a QUATERNIUM-807.

ABIL WAX 2440: denumirea comercială a BEHENOXI DIMETICONA8.

ABIL WAX 9801 D: denumirea comercială a CETIL DIMETICONA9.

ABIL WAX 9810: denumirea comercială a METICONA C24-C2810.

ABSOLUT: materie primă pentru fabricarea parfumurilor a căror concentrație este maximă (100%). Se obține din BETON (ulei esențial al unei plante din care solventul extractiv artificial (dacă există) a fost îndepărtat, dar are încă ceruri naturale și particule inodore) după spălare cu alcool pentru a îndepărta cerurile și alte particule neodorante.

ABSORBENT ULTRAVIOLET: protejează de radiațiile ultraviolete. Exemplu: benzofenone.12.

ABRASIVE: adăugate la dentifrice, ele ajută la eliminarea plăcii dentare. Nu trebuie să zgârie smalțul. Dimensiunea foarte mare a particulelor va da

senzația de a avea nisip în gură. Exemple: fosfat dicicalcic, oxid de aluminiu, dioxid de siliciu.

ULEIURI: uleiurile vegetale sunt acizi grași esterificați cu un alcool (glicerină). Sunt trigliceride. Sunt lichide, nesaturate (oxidare), hidrofobe, protejante ale pielii (emoliente), abundente în fructe și semințe și conțin vitamine solubile în ulei. CH2OH-CHOH-CH2OH + 3 HOOC- (R) -------------> CH2OOC (R) -CHOOC (R) -CH2OO (R) + 3 H2O. glicerină. + acizi grași -------------> ester (triglicerid). + apă (reacție generală de esterificare)

ULEI DE AVOCADO: Se obține prin expresia fructului „Persea Americana” și „Persea Gratissima”. Este de culoare galben-verzuie și are un miros tipic. Conține vitaminele A, B și E. Acțiunea sa principală este aceea de a fi un emolient care conferă moliciune și netezime pielii, fiind supraîngrășat, dar are și un efect de filtrare împotriva radiațiilor sau UV. Este bine tolerat de toate tipurile de piele și este utilizat la producerea cremelor cosmetice ca re-unsor, emolient și protector, formulând emulsii cosmetice în general (creme hrănitoare și hidronutritive etc.), anti-soare, antirid, anti-radicali liberi, creme pentru conturul ochilor, protector pentru părul uscat sau deteriorat,

ULEI DE CAIS: Ulei obținut prin exprimarea semințelor de Prunus armeniaca. Abundentă vitamina A. Absorbție ușoară, previne apariția petelor în timpul sarcinii, previne vergeturile și ridurile.

ULEI DE MIGDAL DULCE: Sinonim: Amygdalae oleum. Ulei obținut prin exprimarea la rece a semințelor mature de Prunusamygdala sau Prunus dulcis sau Amigdalis communis. Bogat în acid oleic, vitamina A și E. Este de culoare galben pal sau incolor și are un gust dulce, ușor solubil în alcool, insolubil în apă. Punct de solidificare în -18C. Se râncește ușor (păstrați-l în borcane închise ermetic, complet umplute, într-un loc răcoros protejat de lumină. Este folosit pentru proprietățile sale emoliente în emulsiile cosmetice, dar poate provoca instabilități deoarece este foarte nesaturat. Este folosit pentru uscare și piele iritată, masaje, manichiură (înmoaie cuticula și întărește lasaele), diluant de uleiuri esențiale, produse de protecție solară și de bronzare, pediatrice, în formularea uleiurilor de masaj, se adaugă de obicei uleiuri esențiale pentru a-și îmbunătăți proprietățile organoleptice, deoarece este practic inodor . gene, demachiant pentru zonele delicate (ochi și buze)

ULEIUL DE ARBOR: este extras din Melaleuca alternifolia. Copac australian denumit, în mod greșit, deoarece inițial a fost folosit pentru aromatizarea ceaiului. Putere antiseptică triplă puternică: antibacteriană, antivirală și antifungică. În al doilea rând este utilizat ca analgezic, antiinflamator, revigorant prin întărirea sistemului imunitar. Aborigenii australieni l-au folosit din cele mai vechi timpuri într-o multitudine de modificări