Glicerina - Ce este, proprietăți, utilizări, formulă, cumpărare - Health Newspaper
Glicerina sau glicerina este un compus organic prezent în grăsimile animale și în uleiul vegetal. Glicerina este un lichid limpede, inodor, la temperatura camerei, cu gust dulce. Este utilizat în mod obișnuit la fabricarea săpunului și este, de asemenea, un ingredient comun în multe produse farmaceutice.
Glicerina este un compus care poate fi fabricat din produse naturale precum uleiul vegetal sau poate fi sintetizat din alcool propilenic. Rezultatul este un produs utilizat în multe produse pentru hidratarea pielii, cosmetice și ca tratament pentru afecțiunile medicale ale pielii. Majoritatea oamenilor sunt foarte toleranți la glicerol și nu provoacă iritații, oferind un aspect mai sănătos și mai natural.
Glicerina este un alcool organic cu un gust dulce și o senzație slabă. Utilizate în produse cosmetice, alimentare, industrie, medicină și produse farmaceutice, glicerinele naturale și sintetice sunt identice din punct de vedere chimic. Vânzările de glicerină naturală le-au depășit pe cele ale glicerinei sintetice, deoarece pot fi obținute ca subprodus al biodieselului, săpunului și producției de acizi grași. De asemenea, se adaugă în alimente, în special produse precum energie și bare de proteine pentru a păstra umezeala. Aroma sa îl face un îndulcitor, deoarece are un indice glicemic scăzut. Vâscozitatea glicerinei îi conferă o caracteristică antibacteriană. În săpunuri și produse cosmetice, glicerina servește ca lubrifiant și hidratant.
Acizii grași, cum ar fi omega 3, sunt o clasă de compuși care sunt în esență un lanț lung de atomi de carbon legați de diferite combinații de atomi de oxigen și hidrogen. Fiecare moleculă de acid gras se termină cu un atom de carbon care formează o legătură dublă la un atom de oxigen și o legătură simplă la o grupare hidroxil. Plantele și animalele folosesc glicerină și acizi grași pentru a produce trigliceride, care este componenta principală a grăsimilor.
Fabricarea săpunului de casă se face din grăsimi și leșie. Fabricarea săpunului este un proces complex în mai multe etape, dar implică utilizarea înălbitorului pentru a descompune grăsimea în săruri de sodiu ale acizilor grași și glicerină. Se face prin amestecarea sărurilor de sodiu ale acizilor grași și glicerinei prin turnarea amestecului în forme. Sarea se adaugă în partea superioară a amestecului de săpun, determinând sărurile de acizi grași să crească în partea de sus, acestea sunt îndepărtate, iar lichidul rămas este alcătuit în mare parte din glicerină. Acest lichid este apoi distilat pentru a elimina impuritățile din glicerina pură. Glicerina este folosită în mod obișnuit ca îndulcitor în alimentele diabetice, deoarece nu crește nivelul zahărului din sânge. Este, de asemenea, utilizat în industria alimentară ca agent de îngroșare.

Formula de glicerină
Glicerina structurii are formula moleculară C3H5 (OH) 3. Este formată dintr-un lanț de trei atomi de carbon, astfel încât fiecare atom de carbon este atașat la un atom de hidrogen (H +) și la o grupare hidroxil (OH-). Fiecare dintre cei doi atomi de carbon terminali are un atom de hidrogen suplimentar, astfel încât cei trei atomi de carbon au un total de patru legături. Carbonul are o valență de patru, ceea ce înseamnă că are tendința de a forma patru legături.
Origine glicerină
Glicerină sintetică
Glicerina poate proveni dintr-o sursă sintetică, generată în laborator ca produs al reacțiilor chimice din petrol. Piața glicerinei sintetice a scăzut de-a lungul timpului, deoarece glicerina din surse naturale este ușor disponibilă ca produs secundar al diferitelor procese industriale, inclusiv producția de biodiesel și, prin urmare, este utilizată în mai multe industrii.
Uleiul este distilat și propilena iese ca o fracție mai mare. Glicerolul se face prin adăugarea de clor la moleculă și apoi hidrolizarea tricloropropanului produs. Sinteticul este utilizat în aplicații biotehnologice și farmaceutice datorită purității sale de 99,7%.
Glicerină naturală
Este produs din hidroliza săpunului de la fabricarea lipidelor animale sau vegetale cu hidroxid de sodiu care produce săpun de acizi grași și glicerină. Până de curând, acest proces a produs cel mai mare volum de glicerină naturală. Datorită contaminării cu compuși primari este distilată într-o rafinărie.
Grăsimi animale
O sursă de glicerină este un produs secundar al grăsimii animale. Glicerina din grăsimile animale provine din trigliceride animale, un tip de moleculă de grăsime care se găsește în sângele animalului și în țesutul adipos al unui animal. În timpul procesării, legăturile care dețin acizii grași se rup, dând glicerină ca produs secundar. Acela obținut din produse de origine animală este adesea ceea ce este cunoscut în general sub denumirea de glicerină.
Glicerină vegetală
Lipidele vegetale sunt, de asemenea, stocate ca trigliceride și adesea diferă de trigliceridele animale datorită lanțurilor lor de acizi grași. Acestea conțin în mod obișnuit lanțuri de acizi grași nesaturați, permițând lipidei să formeze un ulei lichid la temperatura camerei. Glicerina plantei se obține ca produs secundar al procesării folosind uleiurile vegetale. Multe produse care utilizează uleiuri vegetale ca sursă de glicerină pot indica faptul că nu conțin produse animale ca ingredient.