Care sunt beneficiile untului de karité Cocooncenter®

Scris de Marion, estetician/cosmetician | publicat pe 06/11/2020

beneficiile

Untul de shea este un prețios aliat al frumuseții pentru corp, față și păr. Bogat în acizi grași și nutrienți valoroși pentru piele, este astăzi unul dintre cele mai populare ingrediente cosmetice. Vă explicăm de ce.

Ce este untul de shea?

De unde vine?

Arborele de shea crește mai ales în savanele africane. Această specie de plantă are o importanță vitală în culturile locale, în special pentru hrană. În limba Manding, numele său înseamnă chiar „viață”.

Când fructele de karité sunt recoltate, pulpa este golită și nuca este recuperată. În interiorul acesteia se află o migdală compusă din aproximativ 50% grăsime: unt de shea.

Cum se face asta?

Fabricarea sa se realizează urmând un proces tradițional. Migdalele se spală, se pun la uscat la soare, apoi se sfărâmă și în final se prăjesc. Este un amestec granulat care trece printr-un tip de concasor pentru a extrage o masă prăjită.

Acest aluat este apoi frământat și amestecat cu apă pentru a fi biciuit ca untul. Particulele de grăsime se prăjesc și plutesc la suprafața apei: este apoi ușor de recuperat untul. Cu toate acestea, scurtarea trebuie încălzită mult timp, până la evaporarea completă a apei reziduale. Untul este apoi topit permițând filtrarea și îndepărtarea impurităților. Untul se îngroașă când se răcește.

Uneori se folosește o altă metodă, presarea la rece: migdalele nu sunt prăjite, ci zdrobite pentru a extrage uleiul la o temperatură sub 60 de grade. Proprietățile naturale ale untului de shea sunt astfel mai conservate, iar mirosul său mai neutru.

Care este compoziția untului de shea?

La o temperatură sub 35 ° C, untul de shea are o grăsime solidă, de culoare albă, gălbuie sau gri. Este compus în principal din acizi grași, în proporții variabile, în funcție de regiunea de origine, dar corespunde mai mult sau mai puțin următoarelor:

  • Acid oleic: 40 până la 60% (omega 9);
  • Acid stearic: 30 până la 50%;
  • Acid linolenic: 3 până la 10% (omega 6);
  • Acid palmitic: 2 până la 7%;
  • Acid arahidic: peste 2%.

unt de shea conține, de asemenea, 10-15% substanțe nesaponificabile, ceea ce reprezintă o cantitate mare. „Insaponificabil” se referă la chestiuni insolubile în apă, care concentrează majoritatea agenților benefici pentru piele. Aceste substanțe conferă untului de shea adevărata valoare cosmetică. Printre acestea găsim:

  • Vitamine: A, E (antioxidanți), D și F;
  • Alcoolii terpenici (sunt antiinflamatori - în special acid cinamic - și ajută la absorbția razelor UV);
  • Fitosteroli (protejează și împotriva razelor ultraviolete și îmbunătățesc microcirculația pielii);
  • Triterpene.