10 utilizări de jeleu de petrol și când nu ar trebui să-l utilizați

Jurnalist specializat în viață sănătoasă
Actualizat: 10 martie 2020
A pune pe vaselină pe buzele crăpate este unul dintre gesturile pe care le repetăm cel mai des, mai ales iarna când temperaturile scad. Cu toate acestea, vaselina are multe alte utilizări și unele dintre ele poate că nici măcar nu le cunoașteți, dar i s-au atribuit și anumite utilizări care nu sunt în totalitate adevărate sau ar putea prezenta un risc pentru sănătate. Continuați să citiți și să descoperiți de ce să utilizați acest unguent și în ce cazuri nu este indicată utilizarea acestuia.
Primul lucru pe care trebuie să-l evidențiem, așa cum ne-a explicat Amparo Violero, om de știință specializat în cosmetică, evaluarea siguranței și toxicologie, este că vaselina este denumirea comercială a unei substanțe, Petrolatum sau Jeleu Petrolatum, o hidrocarbură saturată (MOHS) derivată din petrol.
Și originea sa ca balsam a apărut întâmplător în 1859, când chimistul Robert Chesebrough a observat că muncitorii care extrageau ulei foloseau o substanță cerată pe care o obțineau ca reziduu în procesul de tratare a arsurilor și tăieturilor care se făceau. Atât de mult a fost încrederea în beneficiile sale, încât a început să o comercializeze sub numele de vaselină.
Vaselina, o substanță controversată
Vaselina este unul dintre ingredientele care generează controverse atunci când face parte din compoziția unui produs cosmetic, așa cum a explicat dr. Raquel Marcos în chimie pe blogul său de știință și cosmetică, deoarece este derivat din ulei. Poate fi găsit în INCI (Nomenclatura internațională a ingredientelor cosmetice) sub formă de vaselină sau vaselină de vaselină.
Comisia Europeană indică faptul că Petrolatum este un ingredient sigur și că nu există studii care să demonstreze că este cancerigen
Acest lucru a dus la o falsă credință că poate fi dăunător sănătății sau chiar toxic, dar nu este adevărat. Amparo Violero, care are și un cont de divulgare științifică cosmetică numit Nuclear Beauty, precizează că: „Petrolatul a cărui utilizare este permisă în produse cosmetice nu este doar extras, dar este rafinat și purificat pe scară largă pentru a elimina orice urmă de alte molecule care ar putea implica o sănătate. risc, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) ”. În plus, Comisia Europeană afirmă că este un ingredient sigur și că nu există indicații sau studii care să arate că este cancerigen.
Textura sa este cremoasă, onctuoasă și oarecum grasă, proprietăți care îl fac perfect pentru acoperirea rănilor, dar care pot fi incomode atunci când sunt aplicate, de exemplu, pe întreaga față, motiv pentru care este de obicei inclusă în alte produse care au un efect bun finisaj facial. Versiunea pură este inodoră, deși este foarte frecvent să o găsești cu mirosuri și arome, în cazul în care este destinată îngrijirii buzelor.
Vaselina este foarte bună ocluzivă
Vaselina, deși nu este hidratantă, are capacitatea de a se hidrata, așa cum explică Amparo Violero, creează o barieră hidrofobă, încetinirea pierderii de hidratare a pielii, cunoscută sub numele de ocluzivitate. În plus, el ne spune că formează și un strat care protejează împotriva intrării microorganismelor și a altor particule, ceva foarte util împotriva infecțiilor.
„Trebuie remarcat faptul că, din moment ce pielea nu respiră - această funcție aparține plămânilor - faptul că Petrolatum este ocluziv nu provoacă probleme în eliminarea toxinelor; de fapt, aplicarea acestuia în cazurile de piele uscată poate fi foarte avantajoasă ”, clarifică Amparo.
Pentru ce este vaselină: 10 utilități ale Petrolatum
Chimistul Dr. Raquel Mateo adaugă că proprietatea ocluzivă și emolientă poate fi obținută în orice produs care include doar o concentrație de 5% în formula sa Petrolatum. Dar să trecem la miezul problemei, acestea sunt 10 dintre cele mai răspândite utilizări ale vaselinei:
Protejează buzele
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute funcții ale vaselinei, care se aplică ca un strat mic pe buze, care atenuează senzația de uscăciune și împiedică deshidratarea buzelor la temperaturi scăzute sau expunerea la soare. De asemenea, este adesea folosit ca metodă de ameliorare a uscăciunii în zona nasului, care poate deveni mai uscată la frig sau poate fi iritată dacă aveți o răceală. Este recomandabil să alegeți un balsam de buze care să conțină și un element hidratant în compoziția sa, cum ar fi acidul hialuronic, deoarece acesta va acționa și Petrolatum se va sigila, favorizând capacitatea nutritivă a acestei piele delicată.