BENZOAT DE SODIU »Utilizări, beneficii și contraindicații

Benzoat de sodiu sau benzoat de sodiu, Este sarea de sodiu a acidului benzoic cu un număr E de E211 și există sub această formă atunci când este dizolvată în apă. Este antiseptic.

Este utilizat pe scară largă ca conservant alimentar pentru a preveni fermentarea și deteriorarea cauzate de contaminarea bacteriană.

Se folosește ca condiment în alimente și băuturi sau în alte produse acide și sosuri calde.

De asemenea, servește la conservarea medicamentelor și a produselor cosmetice. La fel și pentru producția de artificii, ca combustibil.

Ce este Benzoatul de sodiu

Este o sare albă, cristalină și gelatinoasă sau granulară a acidului benzoic. Este reprezentat chimic sub formula NaC7H5O2.

Are proprietăți antiseptice, antifungice (în prezența unui mediu acid) și proprietăți bacteriostatice.

Este solubil în apă și ușor în alcool.

Poate fi produs prin neutralizare sau agregare.

  • Prin neutralizare, prin reacția hidroxidului de sodiu cu acidul benzoic.
  • Se adaugă acidul benzoic într-o soluție fierbinte concentrată de carbonat de sodiu până când încetează efervescența. Apoi, această soluție este evaporată, răcită și lăsată să cristalizeze sau să se evapore la sec, să se granuleze.

Mancare si bautura

Este utilizat în mod obișnuit de producători ca conservant pentru a preveni deteriorarea. Poate fi găsit într-o varietate de alimente, băuturi și condimente.

benzoat de sodiu protejează alimentele de invazia ciupercilor care fac ca alimentele să fie dăunătoare și potențial să vă îmbolnăvească.

Este utilizat pe scară largă în alimente acide ca sos de salată (oțet), băuturi carbogazoase (acid carbonic), sucuri de fructe (acid citric), murături (oțet) și condimente.

Produsele acide, cum ar fi varza murată, jeleurile și gemurile, sosul fierbinte și sifonul sunt cele mai frecvente surse.

Urme ale acestui lucru substanta chimica sunt prezente în mod natural în unele alimente și condimente, inclusiv afine, scorțișoară, prune uscate și mere.

Conform Programului internațional de siguranță chimică, această substanță chimică este utilizată pe scară largă de industria băuturilor carbogazoase, cum ar fi băuturile răcoritoare datorită cererii sale ridicate.

Funcția sa este de a crește aciditatea, de a îmbunătăți gustul băuturilor cu conținut ridicat de fructoză, cum ar fi soda de sirop de porumb.