Farmacie profesională fermă și corporală
Consultați articolele și conținutul publicat în acest mediu, precum și rezumatele electronice ale revistelor științifice la momentul publicării

Fiți informat în permanență datorită alertelor și știrilor
Accesați promoții exclusive la abonamente, lansări și cursuri acreditate
Farmacia Profesională este o revistă bilunară, publicată din 1986, un pionier în domeniul presei tehnice farmaceutice și care se adresează farmacistului ca antreprenor, manager și expert în medicamente. Obiectivul său este să actualizeze cunoștințele farmacistului ca profesionist din domeniul sănătății și să abordeze problemele actuale de pe piața medicamentelor, dermofarmacia, îngrijirea farmaceutică și fitofarmacia, printre altele. Farmacia profesională oferă instrumente și soluții pentru o aplicare ușoară în toate domeniile de interes pentru farmaciști.
Urmareste-ne pe:
Lăsarea este o alterare a pielii care se dezvoltă atât datorită propriei îmbătrâniri datorate trecerii timpului sau îmbătrânirii intrinseci, cât și datorită îmbătrânirii cauzate de factori externi, în special radiațiile solare. Este ușor de văzut cum zonele corpului cele mai expuse la lumina soarelui sunt cele cu cel mai înalt grad de flaciditate. Această disfuncție a pielii poate fi agravată și la persoanele care au suferit pierderi bruște de greutate, indiferent de vârstă.
La pielea tânără, fibrele de colagen și elastină formează o structură de rețea în derm, susținând astfel epiderma. Pentru ca aceste legături să se formeze, sunt necesare mucopolizaharide atât în interiorul, cât și în exteriorul lanțurilor. În acest fel, se formează un țesut de susținere care, la rândul său, servește ca rezervor de apă pentru piele. Aceste structuri fac pielea tulbure și elastică.
De-a lungul timpului, apar modificări fiziologice la nivelul pielii care se manifestă sub formă de piele lăsată. Mai jos, evidențiem cele mai importante modificări morfologice observate în pielea lăsată:
Fibrele de colagen au scăzut în cantitate și calitate. Colagenul solubil este redus și colagenul insolubil este îngroșat. În plus, fibroblastele sintetizează mai puțin colagen.
Glicozaminoglicanii sau mucopolizaharidele au fost reduse ca număr. Prin urmare, capacitatea higroscopică a pielii - funcția principală a mucopolizaharidelor este de a reține apa în derm - este redusă și se observă un conținut mai mic de apă în derm.
Fibrele de elastină au scăzut. În plus, aceste fibre și-au pierdut structura elicoidală și chiar articulațiile laterale dintre ele.
Acești trei factori adunați dau naștere la ceea ce este cunoscut sub numele de un defect dermic triplu: scăderea fibrelor de colagen și elastină, precum și a mucopolizaharidelor, face ca dermul să cadă parțial. În interior, substanța fundamentală sa diminuat, fapt care determină o pierdere semnificativă a conexiunilor dintre derm și epiderm. Aceste modificări morfologice și fiziologice se manifestă prin lăsarea sau lăsarea țesutului pielii.
Lăsarea nu se produce doar în zona feței, o găsim și în abdomenul femeii după naștere sau în piept după perioada de alăptare.
Formulările cosmetice ferme, pe lângă ingredientele active hidratante, furnizează de obicei ingrediente active care regenerează țesutul conjunctiv și întăresc ingredientele active:
Acid ursolic. Acidul ursolic este un compus triterpenic pentaciclic care este prezent în numeroase specii de plante, în general împreună cu izomerul său, acidul oleanolic. Acest acid și derivații săi sunt prezenți în numeroase specii botanice, în principal din familia Labiatae. De asemenea, a fost izolat de ceara de protecție a diferitelor fructe, cum ar fi mere, pere, afine și prune, precum și alge marine. În cosmetică, se utilizează principiul activ obținut prin sinteza chimică. Este un puternic inhibitor al elastazei, o enzimă care degradează elastina. În plus, întărește producția naturală de colagen și îmbunătățește coeziunea dintre derm și epidermă, prin urmare este un activ de răcire foarte complet. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii extinse, motiv pentru care este recomandat pentru utilizare pe pielea sensibilă și roșie. Acidul ursolic și derivații săi îmbunătățesc și întăresc elasticitatea pielii, obținând un aspect mai sănătos al pielii.
În aceeași secțiune merită menționat extractul de oregano (Origanum vulgare L.). Componenta sa activă este acidul ursolic, pe care l-am descris anterior. De asemenea, are o capacitate antioxidantă ridicată, cu mai mult de 30 de compuși, printre care se remarcă timolul, acidul rosmarinic și carvacrolul.
Sepitonic. Este un complex format din aspartat de magneziu, gluconat de zinc și gluconat Cooper. Acest complex multimineral este capabil să crească trifosfatul de adenozină (mai bine cunoscut sub numele de ATP în acronimul său englezesc) în metabolismul celular al proteinelor. Stimulează producția de colagen în derm.
Aspartatul de magneziu crește sinteza proteinelor și îmbunătățește transportul fosfatului. Cooper gluconatul promovează sinteza colagenului, elastinei și ATP și favorizează, de asemenea, producerea glicozaminoglicanilor (studiile științifice susțin că aceste peptide reduc deteriorarea fibrelor de colagen și elastină). În cele din urmă, gluconatul de zinc crește sinteza ADN și depozitele de colagen matricial.